Câți oameni au fost evacuați până acum din Afganistan. 31 august e data la care se încheie operațiunile

Stan Filon, Anca Lupescu 26.08.2021, 17:47
Câți oameni au fost evacuați până acum din Afganistan. 31 august e data la care se încheie operațiunile

S-a aflat exact câți oameni au fost evacuați până acum din Afganistan, țară unde puterea a fost preluată de talibani, imediat după retragerea trupelor americane. Talibanii au așteptat 20 de ani să vină la conducere, dar au găsit o armată instruită de americani, arme și multe elicoptere de război.

Americanii au anunțat câți oameni au fost evacuați până acum din Afganistan

Autoritățile din America au anunțat câte persoane au fost evacuate până în prezent din Afganistan! Așadar, aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuaţi de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august până în prezent, potrivit BBC. Termenul se încheie pe data de 31 august!

Washington-ul a transmis că numai în ultimele 24 de ore au fost evacuate circa 13.400 de persoane din Afganistan, iar totalul oamenilor evacuați de SUA și partenerii săi, începând cu 14 august, a ajuns șa 95.700. Cu toate eforturile depuse, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat căaproximativ 1.500 de cetăţeni americani ar putea rămâne pe teritoriul afgan după 31 august, data limită stabilită cu talibanii pentru evacuare.

Americanii au anuntat cati oameni au fost evacuati pana acum din Afganistan
Americanii au anuntat cati oameni au fost evacuati pana acum din Afganistan

Data limită pentru evacuare: 31 august 2021

În plus de asta, a mai apărut o problemă! Aeroportul internaţional din Kabul este singurul deschis din ţară, iar recent mai multe state au transmis alerte cu privire la o ameninţare reală de atac terorist pe aeroportul din Kabul. Astfel, multe state europene şi-au avertizat cetăţenii să nu călătorească spre Aeroportul din kabul, singurul de unde puteau fi, de fapt, salvați.

Informațiile au fost confrmate și de ministrul britanic al Forţelor Armate, din cadrul Ministerului Apărării, care a declarat joi că există informaţii potrivit cărora, în următoarele ore, cel mai probabil în Kabul, va avea loc un atac terorist ”extrem de letal”.

”Nu poate sau nu vrea să-și apere țara”

Joe Biden i-a avertizat pe talibani că orice acţiune care ar pune în pericol cetăţenii americani sau misiunea SUA va primi un răspuns militar ”rapid şi puternic”. Între timp, talibanii câștigă oraș după oraș și se apropie de capitala Kabul. Președintele SUA, Joe Biden, a suplimentat numărul soldaților cu 1.000 de militari trimiși să asigure siguranța cetățenilor americani și ai țărilor aliate.

Președintele SUA a precizat faptul că și dacă ar mai fi rămas un an în Afganistan sau cinci ani, tot nu ar fi contat, atâta timp cât armata afgană ”nu poate sau nu vrea să-și apere țara”. ”Sunt al patrulea preşedinte care conduce o prezenţă militară americană în Afganistan – doi republicani, doi democraţi. Nu voi lăsa acest război pentru un al cincilea”, a adăugat preşedintele SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...