5 aspecte importante pe care pensionarii trebuie să le aibă în vedere în 2020. Ce se schimbă anul acesta

Raluca Juncu 23.01.2020, 17:59
5 aspecte importante pe care pensionarii trebuie să le aibă în vedere în 2020. Ce se schimbă anul acesta

Momentul pensionării reprezintă o chestiune delicată pentru fiecare român care își numără anii până când urmează să se retragă oficial din câmpul muncii. Iată care sunt câteva din cele mai importante lucruri de care românii trebuie să țină seama.

1. Valoarea punctului de pensie

În prezent, valaorea punctului de pensie este de 1.265 de lei, valoare la care s-a ajuns în septembrie 2019. Însă începând cu luna septembrie 2020, punctul de pensie va atinge valoare de 1.775 de lei. Totuși, acest lucru s-ar putea amâna întrucât în momentul de față nu există o sursă certă de finanțare la bugetul de stat pentru a se realiza acest lucru, chiar dacă, Guvernul spune că face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate, potrivit avocatnet.ro.

2. Pensionarea pentru limita de vârstă

Persoanele care se pot pensiona în 2020 sunt bărbații care au atins vârsta de 65 de ani (care au cerințele de cotizare minimă) și femeile care au ajuns la 61 de ani și un anumit număr de luni (variabil, pe parcursul anului) și îndeplinesc condițiile de cotizare minimă.
În cazul pensionării anticipate, de precizat că doar în anul 2020 vor mai exista două tipuri de pensii anticipate: una de pensionare anticipată (la fel cum este descris, de altfel și termenul general) și una de pensionare anticipată parțială.

3. Pensia se poate cumula cu salariul sau cu alte venituri

„Cel mai favorabil regim este în privința cumulării pensiei pentru limită de vârstă cu alte tipuri de venituri. Alte tipuri de pensii – precum cele de invaliditate de gradele I și II – au un regim mai restrictiv”, mai scrie avocatnet.ro

4. Mutarea banilor de pensie privată în sistemul public

Începând de anul acesta, românii nu mai pot opta pentru mutarea banilor din pensia privată de la Pilonul II la sistemul pensiililor de stat, adică cele din Pilonul I. Măsura impusă prin ordonanța de Urgență a Guvernului României a intrat în vigoare începând cu 9 ianuarie 2020. Motivul a fost, spune guvernanții, inutilitatea acestei măsuri.

Reguli privind pensiile pe care românii trebuie să le aibă în vedere pentru 2020. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Reguli privind pensiile pe care românii trebuie să le aibă în vedere pentru 2020. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

5. Pensii suplimentare acordate de anagatori

Începând cu luna februarie a acestui an, angajatorii le pot asigura salariaților pensii suplimentare, care poatră numele de „pensii ocupaționale”. Acestea pot fi acordate în completarea pensiilor obținute deja în cadrul sistemelor de pensii din România, mai consemnează aceiași sursă.

Urmăriți Impact.ro și pe