Anunț de ultimă oră pentru români! Ce se întâmplă cu cumulul pensiei cu salariul de stat

Redacția IMPACT 07.01.2020, 12:22
Anunț de ultimă oră pentru români! Ce se întâmplă cu cumulul pensiei cu salariul de stat

Guvernul a adoptat ieri o ordonanță pentru modificările la OUG 114/2018, în contextul în care proiectul pe care și-a asumat răspunderea a fost atacat la CCR. Însă Ordonanța nu include, prevederea care face referire la interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat, fiind atacată la CCR.

Ce spune Ludovic orban despre cumulul pensiei cu salariul

Premierul a anunțat ieri, la începutul ședinței de Guvern adoptarea unei ordonanțe pentru modificările la OUG 114, pentru că legea pe care Guvernul și-a angajat răspunderea a fost atacată de PSD la Curtea Constituțională.

„O serie de măsuri de reformă, pe care le considerăm necesare, cum ar fi înghețarea salariilor demnitarilor, prorogarea a pensiilor speciale pentru primari (…), interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, încetarea detașărilor în instituțiilor publice din afara instituțiilor publice, plafonarea punctului de amendă, care e legat de salariul minim (…) și alte măsuri nu pot să intre în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR”, a precizat Ludovic Orban.

Printre aceste măsuri nu se numără și eliminarea cumulului pensiei cu salariul de la stat, întrucât social-democarții au atacat această inițiativă la Curtea Constituțională.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Guvernul a fost nevoit în prima şedinţa de guvern să adopte o OUG care să permită intrarea în vigoare a acestor prevederi pentru care şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. Vorbind despre cumulul salariului cu pensia care a fost atacat de PSD la CCR şi care din respect pentru instanţă de contencios constituţional, în acest moment Guvernul nu a adoptat o măsură cu privire la această prevedere tocmai pentru a aştepta punctul de vedere al CCR.

În rest sunt chestiuni necesare care trebuiau adoptate mai ales după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat”, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, potrivit Mediafax.

În continuare, șeful executivului a mai susținut că „trebuie obligatoriu inclusă prevederea prin care se anulează taxa de 2% pentru companiile din energie”.

„Ca să fim perfect realiști, în această lege sunt foarte multe prevederi care creează un impact asupra legii bugetului și este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de OUG, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Justiției”, a mai spus Orban, potrivit g4media.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe