SPECIAL

33 de voievozi târgovișteni – Vladislav al III-lea, 14 luni de domnie în cea mai frământată perioadă din prima jumătate a secolului XVI

Daniela Alexandru 28.06.2023, 15:03
33 de voievozi târgovișteni – Vladislav al III-lea, 14 luni de domnie în cea mai frământată perioadă din prima jumătate a secolului XVI

Ca mulți dintre domnitorii Țării Românești, și Vladislav al III-lea este un domnitor care trebuie să lupte cu urzelile și comploturile interne, ca și cum cele externe nu ar fi fost suficient de puternice. Aceste frământări neîncetate din Țara Românească au făcut ca multe dintre lucrurile bune întreprinse de unii domnitori să nu poată fi finalizate.

Doar 14 luni de domnie

Vladislav al III-lea domnește doar 14 luni efectiv, mai exact din 1523 până în 1525, cu întreruperi. Emite foarte multe documente de la Târgoviște, mai exact 52 și face ample lucrări de apărare în oraș.

Așa cum s-a întâmplat și cu alți domnitori, filiația sa nu este precisă. Unii istorici spun că ar fi fiul lui Basarab cel Tânăr-Țepeluș. Alți istorici consideră că ar fi fiul lui Vladislav, iar mama sa Neacșa.

Dușmanii săi interni, care l-au făcut să-și întrerupă de multe ori domnia au fost Radu de la Afumați și Radu Bădica, iar din cauza acestor dușmănii, istoricii consideră ca această perioadă este „cea mai frământată perioadă din prima jumătate a secolului XVI, marcată de lupte interne pentru tron, amestecul turcilor și acțiunile lui Mehmed-Beg, dar mai ales de atitudinea ostilă a boierilor Craiovești.”

Rolul boierilor Craiovești, boieri de renume în timpul domniei lui Neagoe Basarab și care ajung să aibă o reală putere politică, se va restrânge după 1522, însă ei, învățați cu puterea nu acceptă acest lucru și pun bețe în roate noilor conducători.

Cu toate opreliștile, Vladislav al III-lea reușește să rămână în viață, mai ales datorită atitudinii pe care o au turcii față de el, care îl pun domn în aprilie 1523. În plus, tot turcii îl ucid pe Radu Bădica, rivalul lui Vladislav al III-lea.

Citește și 33 de voievozi târgovișteni – Radu de la Afumați are o domnie frământată, dar strălucitoare!

Batalie romani-turci
Batalie romani-turci

Turcii subjugă țara

Dacă Vladislav al III-lea ar fi reușit să se mențină la domnie ar fi fost șanse mari să restabilească țara după distrugerile atâtor războaie, însă ura boierilor și rivalitățile cu ceilalți pretendenți la tron îl vor înlătura de la domnie, în urma unei bătălii în care oștile banului Pârvu Craiovescu îl gonesc pe Vladislav de pe tron.

Toate aceste frământări au efecte negative asupra Țării Românești, pentru că turcii profită de situație și ocupă efectiv țara, „consecințele acestei situații le surprinde foarte bine Michael Bocignoli care, în iunie 1524, scrie că muntenii au ajuns nu numai tributari turcilor, dar aproape subjugați de ei”, arata Gabriela Nițulescu, în lucrarea Basarabii de Târgoviște.

Citește și 33 de voievozi târgovișteni – Teodosie, fiul lui Neagoe Basarab, are o domnie scurtă, fără realizări!

Urmăriți Impact.ro și pe