SPECIAL

33 de voievozi târgovișteni – Radu de la Afumați are o domnie frământată, dar strălucitoare

Daniela Alexandru 22.06.2023, 12:06
33 de voievozi târgovișteni – Radu de la Afumați are o domnie frământată, dar strălucitoare

Domnitorul Radu de la Afumați a fost fiul nelegitim al lui Radu cel Mare și a domnit aproximativ șapte ani, cu mici întreruperi, între 1522 și 1529. Domnia sa, fracturată des de luptele cu turcii, a fost semnificativă pentru Tara Românească, mai ales că desele și glorioasele bătălii cu otomanii îi aduseseră, în vreme, porecla de „cel viteaz”.

De unde îi vine numele?

Deși reședința voievodală era la Târgoviște, de unde domnitorul emite opt documente, fapt care demonstrează că tronul era la Curtea Domnească, Radu are reședința la Afumați, lângă București, „loc unde făurește și realizează visuri de a urca pe tronul țării”.

Va lupta să îl detroneze pe Teodosie, fiind aliat cu regele Ungariei Ioan Zapolya, cu care rămâne în relații foarte bune și cu care va lupta împreună împotriva turcilor în bătălia de la Mohacs, în 1526.

Răcirea relațiilor cu Imperiul Austriac și apropierea de Ungaria reprezintă, în termenii de azi, „o integrare europeană a domnului în geopolitica dunăreană”, potrivit Gabrielei Nițulescu.

În primul an al domniei sale, Radu de la Afumați va trebui să lupte cu Mehmet-beg, pretendent la tronul țării, deoarece turcii doreau să transforme Țara Românească în pașalâc.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Citește și 33 de voievozi târgovișteni – Teodosie, fiul lui Neagoe Basarab, are o domnie scurtă, fără realizări!

Radu de la Afumati
Radu de la Afumati

În unele dintre lupte turcii vor fugi înapoi, însă lupta de la Clejani îl va sili pe Radu să se refugieze la Brașov, unde se va întări cu trupe transilvănene și va reveni în Țara Românească pentru a câștiga bătălia de la Grumazi.

Însă luptele lui Radu de la Afumați nu erau doar externe, ci și interne. Boierii Craiovești, Vladislav al III-lea și chiar fratele său Radu Bădica îi vor fi dușmani și îl vor sili să lupte pentru tronul său constant.

Abia undeva în anul 1525 Radu de la Afumați va primi investirea de la turci și poate acorda puțină atenție vieții sale personale. Se duce la Sibiu pentru a-și alege mireasa, însă nici tributul plătit turcilor, nici căsătoria nu îi asigură liniștea, din cauza întreținerii bunelor relații cu Ungaria. Sfârșitul său este asemănător cu domnia. Boierii trădători și veșnic nemulțumiți îi plănuiesc sfârșitul.

”Neagoe vornicul din Periș și Drăgan postelnicul se pun în fruntea complotului care îl atacă pe Radu de la Afumați și îl silește să treacă peste Olt.

Surprins pe malul Oltului, lângă Râmnicu-Vâlcea, domnul este ucis la 2 ianuarie 1529, într-o bisericuță izolată”, povestește Gabriela Nițulescu, în lucrarea Basarabii de Târgoviște.

Citește și 33 de voievozi târgovișteni – Neagoe Basarab, domnitorul care schimbă cultural Țara Românească (II)!

Urmăriți Impact.ro și pe