SPECIAL

33 de voievozi târgovișteni – Vlad cel Tânăr redefinește politica externă a Țării Românești

Daniela Alexandru 08.05.2023, 10:01
33 de voievozi târgovișteni – Vlad cel Tânăr redefinește politica externă a Țării Românești

Vlad cel Tânăr domnește aproape doi ani, din februarie 1510 până în ianuarie 1512, emițând de la Târgoviște șase documente, două fiind foarte importante, mai exact un tratat de pace și comerț cu Barnabas Belay, Banul Severinului, și un alt tratat de importanță strategică, semnat cu regele Ungariei, prin care promite pace atât regelui maghiar, cât și locuitorilor din Brașov sau Țara Bârsei.

Vlad cel Tânăr, strănepot al lui Mircea cel Bătrân

Domnitorul Vlad cel Tânăr este fiul lui Vlad Călugărul cu Rada și este al șaptelea din dinastia Basarabilor, strănepot al lui Mircea cel Bătrân.
Vlad al IV-lea Basarab, este un domnitor foarte tânăr, de aici trăgându-i-se și porecla cel tânăr. Își începe domnia sub auspicii foarte bune pentru că are sprijinul boierilor, în special al Craioveștilor.

„Danciu Craiovescu mare vornic îl ajută să ia domnia, prin victoria câștigată la Gherghița împotriva oștilor lui Mircea, care era ajutat de trupe transilvănene.”, arată Gabriela Nițulescu în cartea sa Basarabii de Târgoviște.

Doar că liniștea domniei sale nu durează mult, deoarece boierii unelteau chiar și împotriva celui pe care l-au susținut. Așadar, Neagoe Craiovescu își începe campania militară împotriva voievodului la finalul anului 1511.

Tot Gabriela Nițulescu notează „La marginea orașului București are loc lupta dintre armata lui Vlăduț și armatele dușmane. Prins și batjocorit, domnul este decapitat rapid, pentru a nu mai fi o primejdie pentru pretendentul Neagoe (…) cu ajutorul unor slujitori credincioși, trupul lui Vlăduț este adus la Mănăstirea Dealu și îngropat în naosul bisericii ctitorită de fratele său Radu cel Mare.”

Citește și 33 de voievozi ai Târgoviștei – Radu cel Mare, primul domnitor numit astfel datorită realizărilor sale culturale!

Vlad Calugarul, tatal lui Vlad cel Tanar
Vlad Calugarul, tatal lui Vlad cel Tanar

În doi ani de domnie, Vlad cel Tânăr influențează politica externă

Așadar, Vlăduț cel Tănăr, la numai 16 ani va fi ucis, după aproape doi ani de domnie. Însă cei doi ani au avut o importanță majoră prin politica externă, orientată spre Ungaria, cu atât mai mult cu cât domnitorul încheie de la începutul domniei sale tratatul de pace cu ungurii.

„Inclus în toate culegerile de documente din secolul XVI, acest tratat este privit ca o etapă importantă în politica sud-este europeană și, chiar dacă Vlăduț nu și-a putut menține scaunul de domnie, noua orientare a Ungariei a condus la alte raporturi de forțe la Dunăre și la un alt statut diplomatic al Țării Românești.”

Politica Ungariei, prin Țara Românească, a fost clar una de slăbire a Imperiului Otoman și de mutare al interesului și puterii spre Regatul Ungariei. De asemenea, tratatul încheiat cu regele maghiar arată și cât de importantă era Țara Românească, din punct de vedere strategic împotriva luptei antiotomane.

Citește și 33 de voievozi ai Târgoviștei. Mihnea cel Rău, fiul legitim al lui Vlad Țepeș!

Urmăriți Impact.ro și pe