SPECIAL

33 de voievozi ai Târgoviștei – Cine a fost Radu al II-lea Praznaglava și de unde îi vine numele

Daniela Alexandru 29.01.2023, 14:02
33 de voievozi ai Târgoviștei – Cine a fost Radu al II-lea Praznaglava și de unde îi vine numele

Fiu nelegitim  al domnitorului Mircea cel Bătrân, Radu al II-lea, numit și Praznaglava, se va lupta cu vărul său Dan al II-lea pentru tronul Țării Românești și va domni alternativ cu acesta, fiind susținut de turci. De altfel, el adoptă o politică total diferită față de fratele său Dan, fiind supus turcilor, care îl ajută în nenumărate rânduri să ocupe tronul de la Târgoviște. Domnește cu întreruperi între 1421 și  1427.

De unde îi vine numele?

Praznaglava era porecla lui Radu al II-lea, fiu al lui Mircea cel Bătrân și înseamnă „cel chel, cel pleșuv”. De altfel, cronicarul Katona Istvan în Historia critica primorum Hungariae ducum  îl numește drept „voievodul Radu, alias Praznaglava”.

„Emite la Târgovişte cinci documente, toate scrise în slavă. Încă un document este emis la Creața (19 iunie 1421), întărind mănăstirilor Cozia şi Cotmeana sate, metohuri, mori, tigani etc. Documentul din 21 noiembrie 1421 reînnoieşte şi întăreşte privilegiile de negot date mai înainte braşovenilor, stabileşte taxele vamale pentru produsele de import-export şi alte mărfuri, precum şi locurile de vamă la Târgșor, Târgovişte şi Rucăr” se arată în lucrarea Basarabii de Târgoviște.

33 de voievozi ai Târgoviștei – Cine a fost Radu al II-lea Praznaglava și de unde îi vine numele
Mircea cel Bătrân l-a avut ca fiu nelegitim pe Radu al II-lea

Dacă Dan al II-lea era susținut de unguri și de regele Sigismud de Luxemburg, supunerea lui Radu față de otomani îi va aduce deseori posibilitatea de a urca pe tron, atunci când Dan al II-lea pierde în fața turcilor.

„La 2 aprilie 1427 Radu era deja alungat din tron, pe care îl ocupă Dan al II-lea sprijinit de armata maghiară – informații despre acest moment dând mai ales Carol Wagner, in Diplomatarium comitatus Sarosiensis.”, se continuă în lucrarea amintită.

Ce se poate spune cu certitudine despre domnia lui Radu Praznaglava este că a fost o domnie sfărâmată de luptele cu rivalul său Dan al II-lea, un fel de du-te-vino pe tronul Țării Românești, în funcție de victoriile otomanilor.

Nu se știe exact cum a murit domnitorul Radu Praznaglava, dar ultima sa menționare apare în anul 1427, când Dan al II-lea revine cu forțe noi din Transilvania și mai mult ca sigur îl ucide. De asemenea, nu există niciun portret al său și nici unde a fost înmormântat.

Urmăriți Impact.ro și pe