5 ianuarie, ziua în care Mircea cel Bătrân și Baiazid I au semnat Tratatul de pace din 1393. Momentul a schimbat regulile în Țara Românească

Daniela Alexandru 05.01.2023, 07:28
5 ianuarie, ziua în care Mircea cel Bătrân și Baiazid I au semnat Tratatul de pace din 1393. Momentul a schimbat regulile în Țara Românească

La începutul anului 1393, pe 5 ianuarie, se semna tratatul de pace dintre domnitorul Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești între 1386 și 1418, și sultanul Baiazid I. Importanța acestui tratat de pace pentru Țara Românească este una decisivă pentru independența românilor, deoarece va permite domnitorului să facă război și pace cu vecinii săi, să aibă drept de viață și de moarte asupra supușilor săi, dar mai ales să guverneze după propriile legi.

Politica internă

Politica internă a domnitorului Mircea cel Bătrân a fost întotdeauna una care să aducă beneficii supușilor săi. Una dintre primele realizări importante din punct de vedere strategic ale domnitorului a fost mutarea capitalei Țării Românești de la Curtea de Argeș la Târgoviște, pentru a-l instrui practic pe fiul său Mihail I ce înseamnă să domnească.

Astfel, construiește la Târgoviște un palat domnesc și o biserică pentru ca fiul său să aibă un loc pentru a domni în paralel cu el. Acestea sunt, de altfel, începuturile Curții Domnești de la Târgoviște.

În timp ce domnește de la Târgoviște domnitorul Mircea cel Bătrân pune, pentru prima dată, taxe pe drumul care leagă Portul Brăila de Brașov (Transilvania), iar acest lucru îmbogățește Țara Românească și comerțul devine un punct central al dezvoltării economice a regiunii.

Citește și 635 de ani de la începerea domniei lui Mircea cel Bătrân. Ce realizări a avut domnitorul!

Mircea cel Bătrân
Mircea cel Bătrân

Politica externă

În ceea ce privește politica externă, Mircea cel Bătrân încearcă să jongleze cu cei doi mari dușmani și în același timp aliați ai săi – otomanii și ungurii.

Politica sa externă duplicitară este posibilă și pentru că România, Serbia și Bosnia formau un fel de tampon între Regatul Ungariei și Imperiul Otoman, iar Mircea cel Bătrân a fost suficient de abil pentru a-i ține pe cei doi adversari aproape.

Pacea de la 1393

Pacea de la 1393 nu a ținut însă foarte mult, având în vedere că la circa 2 ani distanță cei doi conducători se vor confrunta în celebra Bătălie de la Rovine, în care Mircea cel Bătrân reușește să-l învingă pe sultan și să îl oblige să se retragă.

Citește și Mircea cel Bătrân, „cel mai viteaz și cel mai ager” conducător, se stinge din viață la 31 ianuarie 1418. Cum i-a învins domnitorul pe turci?!

Urmăriți Impact.ro și pe