Nu doar sarmalele cu carne sunt gustoase și sățioase, ci și cele de post. Fie că este vorba despre ciuperci, soia sau nucă și orez, gospodinele se întrec în a găsi acel ingredient special sau truc care să dea și mai multă savoare preparatului. Și pentru că sarmalele se numără printre mâncărurile preferate ale românilor, vrem să te poți bucura de ele și în Postul Mare. Iată 3 rețete de sarmale de post delicioase.
Sarmalele de post sunt o variantă nelipsită de pe mesele românilor atunci când se ține post și nu numai. Indiferent dacă sunt moldovenești, oltenești, în foi de viță sau cu ciuperci, fiecare variantă de sarmale de post reprezintă o provocare pentru pasionatele de bucătărie.
Pentru a-ți veni în ajutor, Impact.ro îți dezvăluie câteva trucuri. Toate gospodinele ar trebui să le știe. În primul rând, ingredientele. Pentru a obține cele mai bune sarmale de post, prepară-le cu ciuperci, soia sau bulgur, cartofi, legume tocate sau bucăţele de pâine.
După ce ai terminat de împletit sarmalele, pune-le la fiert pe aragaz, în vase emailate, cam 4-5 ore. Dacă nu ai la dispoziție 4-5 ore, poți băga sarmalele la cuptor, caz în care timpul se reduce semnificativ. Verifică sarmalele după 2-3 ore. Scoate o sarma și vezi dacă s-au gătit orezul, carnea și varza.
3 rețete de sarmale de post, perfecte pentru Postul Paștelui
Suntem în Postul Mare, așadar preparatele de post sunt la mare căutare. Dacă vrei să savurezi o porție apetisantă de sarmale de post, încearcă una dintre rețetele prezentate mai jos.
Călește ceapa tocată fin în 2-3 linguri de ulei până când devine translucidă. Apoi, adaugă jumătate din morcovul ras și călește-le împreună pentru încă un minut.
Pune ciupercile tocate fin peste amestec și călește-le până se înmoaie un pic. Adaugă orezul spălat și scurs, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat. Lasă totul pe foc încă 1-2 minute.
Așează frunze de varză tăiate julien și restul de morcov ras, împreună cu țelina rasă fin, pe fundul oalei.
Amestecă sucul de roșii cu pasta de tomate și pune 1/3 din acest amestec peste stratul de varză;
Așează sarmalele deasupra, adăugând crenguțe de cimbru și presară oregano uscat. După ce ai terminat de așezat sarmalele, toarnă restul de suc de roșii. Adaugă încă un strat de varză tăiată julien și boabe de piper. Toarnă ulei și apă fierbinte până acoperi sarmalele.
Fierbe sarmalele la foc mediu-mic pentru aproximativ 30 de minute, cu capacul pus, adăugând apă dacă este necesar. Apoi, dă-le la cuptor pentru încă 45-50 de minute, la 200 de grade Celsius, în cuptorul preîncălzit.
3 rețete de sarmale de post: sarmale de post cu soia
Ingrediente:
o varză murată (1.5-2kg);
400 ml de ulei;
200 gr de soia granulată;
1 ardei roșu;
4 cepe;
3 morcovi;
1 legătura de pătrunjel;
1 legătura de mărar (opțional);
400 gr de orez cu bob rotund;
4 linguri de bulion;
1 litru de apă;
3 lingurițe de sare;
1 linguriță de piper;
5-6 frunze de dafin.
Mod de preparare:
Pregătește foile de varză ca pentru sarmale, lăsându-le, dacă e cazul, câteva ore în apă sărată pentru a le desăra. Înmoaie granulele de soia în apă clocotită timp de 30-40 de minute.
Curăță și toacă mărunt legumele și pătrunjelul, iar morcovul rade-l pe răzătoare. Călește toate legumele împreună cu soia într-o cratiță cu ulei, amestecând circa10 minute. Adaugă orezul spălat bine și 3 linguri de bulion, lasă pe foc încă 3-4 minute, apoi condimentează cu sare și piper și lasă compoziția să se răcească.
Umple fiecare foaie de varză cu o lingură din compoziție, rulează și introdu capetele în interiorul sarmalelor. Așază un strat de cotoare și varză tocată pe fundul unei oale de lut, apoi pune sarmalele una lângă alta, adăugând între ele frunze de dafin.
Dizolvă o lingură de bulion într-un litru de apă fierbinte și toarnă peste sarmale. Acoperă cu varză, pune capacul și coace în cuptor la 180 de grade timp de trei ore. După ce oprești cuptorul, lasă oala înăuntru pentru câteva ore să se odihnească.
codimente și miodenii după gust (piper, boia dulce, boia iute);
oregano, cimbru, busuioc, nucșoara, foi de dafin);
sare;
ulei;
bulion;
zahăr.
Mod de preparare:
Pregătește foile de varză pentru sarmale. Coace nucile în cuptor până se rumenesc, apoi pune-le într-un prosop de bucătărie sau o pungă și sfărâmă-le cu făcălețul.
Încinge uleiul într-o cratiță, adaugă ceapa tocată mărunt și orezul spălat. Când ceapa devine aurie, adaugă mirodeniile și sarea, apoi lasă compoziția să se răcească. Adaugă nucile în compoziție și amestecă bine.
Pune amestecul pe foile de varză și rulează cu grijă, deoarece compoziția nu este la fel de legată ca la sarmalele cu carne. Pe fundul vasului în care vei fierbe sarmalele, toarnă ulei și așează un strat de varză murată tocată, iar deasupra sarmalelor adaugă un alt strat de varză tocată și 1-2 frunze de varză întregi.
Adaugă apă până acoperă totul și fierbe la foc mediu, arată gustos.ro.
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...