Legumele și fructele sezoniere. Cele mai căutate produse din cadrul primei ediții din acest a an târgului producătorilor tradiţionali şi ecologici din judeţ au fost salata verde, ridichile, ceapa, morcovii, căpşunii şi cireşele. Târgul s-a deschis, vineri, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare.
Sunt foarte căutate şi apreciate legume şi fructele de sezon – salata verde, ceapa, ridichile, morcovii, mărarul, pătrunjelul, căpşunii şi cireşele (…) Fiind bunuri produse în aer liber sau solarii într-o mică măsură, legumele au un gust aparte, plus că fermierii nu folosesc substanţe de creştere sau orice altă substanţă pentru combaterea dăunătorilor, toate legumele de grădină au un gust bun. Încercăm anual, cu mari eforturi, să producem legume de calitate, folosind pe grădini doar gunoi de grajd şi un sol foarte bun care se pretează la asemenea culturi. Cumpărătorii apreciază legumele şi fructele autohtone, ştiu că provin din culturi îngrijite şi fac diferenţa cu acelaşi tip de produse care se află în marile magazine, a declarat preşedintele onorific al Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş, Ioan Tătăran.
În acest sens, producătorii de legume şi fructe din judeţul Maramureş au pus la bătaie un plan, astfel că au început să lucreze şi în forme asociative, cu scopul de a-şi putea valorifica mai uşor pe piaţă produsele, pentru a genera acces către granturi europene.
Singura posibilitate de a reveni pe piaţă a fost să investim din banii proprii în pornirea culturilor, apoi în mai multe etape să arendăm sau să cumpărăm terenuri pentru a extinde culturile (…) A durat mai bine de 15 ani ca legumicultura din Maramureş să reajungă pe piaţa locală cu produse de bună calitate, cu foarte mult efort, muncă şi investiţii. În timp ne-am dat seama că doar prin asociere putem beneficia de sprijinul statului, de fonduri sau granturi europene pentru a creşte culturile.
Formula asociativă ne permite să avem o reprezentare mai eficientă în relaţia cu autorităţile locale, să organizăm târguri, să fim prezenţi la diferite târguri din ţară, să beneficiem de o mai bună identificare a unor produse şi să atragem atenţia că provenim din Maramureş. A lucra doar independent e mult mai greu şi nu prea te bucuri de o mare atenţie şi ajungi să fii prezent cu produsele numai pe piaţa liberă, a mai declarat Ioan Tătăran.
Micii fermieri sunt de părere că târgurile organizate le oferă ocazia să fie într-un contact direct cu cumpărătorii, pentru a afla afle şi păreri despre produsele lor şi în unele situaţii, chiar să le ofere sfaturi. În plus, o mare parte dintre produsele fermierilor asociaţi poartă la vânzare eticheta „Bun de Maramureş”, fiind parte a unei campanii de promovare şi susţinere derulat de Consiliul Judeţean Maramureş.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pe lângă asta, fermierii asociaţi sunt invitaţi deseori să participe la evenimentele organizate de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare, Primăria municipiului Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş.