Chinezii, supărați din cauza sateliților lui Elon Musk. Omul de afaceri a fost criticat dur după plângerea Beijingului la agenția spațială ONU

Beatrice Dumitru 28.12.2021, 10:47
Chinezii, supărați din cauza sateliților lui Elon Musk. Omul de afaceri a fost criticat dur după plângerea Beijingului la agenția spațială ONU

Elon Musk se confruntă cu un val de critici pe internet, după ce China s-a plâns că stația sa spațială a fost forțată să facă anumite manevre pentru a evita coliziunile cu sateliții omului de afaceri. Aceștia au fost lansați prin programul Starlink Internet Services, o divizie a companiei SpaceX.

„Sateliții sunt arme americane de război spațial”

Stația spațială a Chinei a avut două „întâlniri la mică distanță” cu sateliții Starlink, pe 1 iulie și 21 octombrie, potrivit unui document transmis de China luna aceasta Biroului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale. Plângerile depuse la agenția spațială ONU nu au putut fi verificate în mod independent până acum. Starlink Internet Services este o rețea de internet prin satelit operată de SpaceX, compania lui Elon Musk.

Din motive de siguranță, Stația Spațială din China a implementat un sistem de control preventiv pentru evitarea coliziunilor”, a spus Beijingul în documentul publicat pe site-ul agenției spațiale ONU și citat de BBC.

Chinezii, supărați din cauza sateliților lui Elon Musk. Omul de afaceri a fost criticat dur după plângerea Beijungului la agenția spațială ONU
Satelișii lui Elon Musk i-au supărat pe chinezi.

După ce plângerea a fost făcută publică, Elon Musk, Starlink și SUA au avut parte de critici dure pe platforma chineză de microblogging Weibo, asemănătoare cu Twitter. Un utilizator a spus despre sateliții Starlink că sunt „doar o grămadă de gunoi spațial”, în timp ce alții au scris că sateliții sunt „arme americane de război spațial” și „Musk este o nouă armă creată de guvernul și armata SUA”.

SpaceX a lansat până acum aproape 1.900 de sateliți

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de coliziuni spațiale și au cerut guvernelor lumii să facă schimb de informații despre cei aproximativ 30.000 de sateliți și alte resturi spațiale care orbitează în jurul Pământului.

SpaceX a lansat, deja, aproape 1.900 de sateliți în cadrul programului Starlink și intenționează să mai lanseze alte câteva mii. Luna trecută, agenția spațială americană NASA a amânat brusc o plimbare în spațiu de la Stația Spațială Internațională din cauza preocupărilor legate de resturile spațiale.

Elon Musk este binecunoscut în China, dar afacerea sa cu vehicule electrice Tesla pe care o are în acestă țară este din ce în ce mai atent controlată de autoritățile de reglementare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...