25 martie, Ziua Eladei. Povestea unui grec căruia i-a fost frică să se stabilească în România. ”Voi n-aveți un renume prea bun în afara țării”

25 03. 2021, 20:16

Grecii de pretutindeni sărbătoresc, pe 25 martie, Ziua Națională a Republicii Elene. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la izbucnirea Revoluiției pentru Independență, prin care grecii au reușit să se elibereze de sub ocupația otomană. În semn de respect față de poporul elen, drapelul Greciei va fi proiectat pe clădirea Palatului Parlamentului începând cu ora 18.30. Și dacă în alți ani, în comunitățile grecești de la noi puteai participa la spectacole de sirtaki și hasapiko, ascultând acordurile inconfundabile de bouzouki, care te duceau negreșit cu gândul  la vacanța de vară, acum, pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, nu au mai fost organizate astfel de evenimente.

25 martie, Ziua Națională a Greciei. Cum sărbătoresc grecii stabiliți în România

Georgios Mournianakis este originar din Creta. După ce și-a petrecut anii studenției în Atena, la Facultatea de Finanțe, a decis să vină în România pentru a lucra în domeniul financiar. Se întâmpla în 2011, atunci când s-a stabilit, pentru început, la Timișoara. Tânărul recunoaște că a avut o oarecare reticență înainte să vină în România, din cauza imaginii negative a țării noastre în exterior. Însă pe parcurs a ajuns să descopere cu adevărat calitățile românilor.

”Atunci când am venit în România nu știam la ce să mă aștept, nu aveam experiență. Din păcate, așa cum știm, România nu are un nume foarte bun în afara țării. Atunci când am venit, am fost foarte precaut. Aveam și o vârstă mai mică, dar am realizat, ușor-ușor, că nu este așa cum îmi spuneau unii să fiu foarte atent. Am întâlnit români care sunt foarte ok și cu care am legat prietenii. Cei pe care îi știu și care mi-au devenit prieteni sunt oameni de calitate.”, a povestit Georgios pentru Impact.ro.

Tot în Timișoara a cunoscut-o și pe Cristina, viitoarea lui soție. S-a îndrăgostit la prima vedere de ea, așa că nu a stat prea mult pe gânduri și i-a cerut mâna. S-au căsătorit, iar în 2015 au decis să se mute în București. Între timp, familia lor s-a mărit cu încă un membru, un băiețel pe nume Vanghelos care urmează să împlinească 4 ani.

”Astăzi este și ziua de nume a băiatului meu pe care îl cheamă Vanghelos. În Grecia se sărbătorește Evanghelismos, iar aici Buna Vestire. La fel se numește și tatăl meu, iar la noi în Grecia este tradiția ca numele bunicului să fie dat nepotului.”, ne-a mai declarat Georgios.

25 martie, Ziua Nationala a Greciei

Mentalitatea bine-cunoscută a românului ”Lasă că merge și așa”

În prezent, Georgios lucrează în domeniul financiar, oferind consultanță companiilor din sectorul imobiliar. Bărbatul este foarte mândru de ceea ce a realizat în România și spune că i-ar fi greu să se despartă de țara noastră mai ales că ”oamenii sunt calzi și primitori”. Este drept că la început hotărârea de a rămâne aici nu a fost una ușoară, mai ales că pentru greci sentimentul apartenenței la meleagurile însoritei ale Eladei este extrem de puternic.

Însă dacă ar fi să aleagă ce anume îl nemulțumește la poporul nostru, Georgios spune că în primul rând mentalitatea ”lasă că merge și așa”, dar și faptul că românii nu se prețuiesc la adevărata lor valoare.

”Nu îmi place mentalitatea ”lasă că merge și așa”. Este o chestie care mă deranjează maxim și, din păcate, văd același lucru și în domeniul în care lucrez. Este foarte des întâlnit fenomenul acesta în România. (…) În Grecia nu prea se aplică. Părerea mea este că această mentalitate, după cum am studiat și după cum văd din două țări diferite, vine din faptul că noi făceam comerț acum mii de ani, iar în AND-ul nostru există sentimentul de comerț. Aici, din păcate, comunismul v-a tras înapoi.

Un alt lucru care nu îmi place este faptul că sunt mulți români care nu sunt mândri de ceea ce sunt, iar asta ar trebui să se schimbe.”, a mai precizat Georgios.

Ziua Națională a Greciei, sărbătorită atipic

De Ziua Națională a Greciei, Gerogios și familia lui vor sărbători acasă, în România, cu preparate grecești stropite cu un pahar de vin, închinat în amintirea vremurilor în care se puteau organiza parade și evenimente grandioase pe străzile capitalei Atena.

”În mod normal, astăzi, în Grecia, mâncam pește, sărbătoream alături de familie, mergeam la paradă. Se împlinesc 200 de ani de când am devenit o țară independentă față de regimul otoman. (…) La parada de Ziua Națională, de obicei participau armata și elevii, iar după terminarea paradei mergeam la un restaurant alături de familie și prieteni.”, ne-a mai povestit bărbatul.

Ziua Nationala a Greciei, sarbatorita la Salonic, inainte de pandemie

Când se deschide sezonul turistic în Grecia

Și pentru că astăzi este ziua Greciei, destinația favorită a românilor de vacanță, avem și o veste bună. Sezonul turistic la greci va debuta oficial în mai puțin de o lună, pe 16 aprilie, astfel că cei care așteaptă cu nerăbdare o vacanță vor putea petrece sărbătorile pascale în Republica Elenă.

”Se va intra ori cu vaccinul făcut, ori cu test PCR, iar grecii își asumă să dea și bonusuri pentru cei care și-au făcut testul. Este o chestiune de marketing foarte bună, a lor, pentru a atrage turiștii. (…) Hotelierii din Halkidiki, spre exemplu, au luat decizia la unison de a acorda facilități de genul decontării la jumătate din costul unui test. Nu va fi decontat în numerar, ci prin servicii.”, a precizat pentru Impact.ro consultantul în turism, Traian Bădulescu.

Guvernanții noștri au uitat de turism

În plus, oficialii de la Atena iau în calcul înlocuirea testului PCR cu testul antigen, datorită avantajelor acestuia din urmă:costuri mai mici pentru cei care îl fac și un timp mai scurt de așteptare a rezultatelor. Spre deosebire de greci, guvernanții noștri nu au anunțat nici până acum când va avea loc deschiderea sezonului estival.

”Grecii au arătat predictibilitate, s-au mișcat repede și cu mult curaj. Oficial, noi încă nu am anunțat ce au anunțat grecii, că primim turiști pe baza celor trei criterii. Ar fi fost bine dacă anunțam și noi când deschidem sezonul. (…) Trebuia să începem o campanie de promovare, dar nu am făcut-o. Deocamdată nu ne mișcăm pe promovarea turistică. Protocoalele bilaterale cu țări precum Israelul de unde abia așteaptă să vină turiști la vară nu s-au realizat.”, a mai declarat Traian Bădulescu.