205 ani de la nașterea Primului Ministru Ion Ghica. Ce s-a ales de Domeniul Ghica de la Ghergani

Daniela Alexandru 03.12.2021, 21:44

Anul acesta s-au împlinit 205 ani de la nașterea omului politic Ion Ghica, personalitate marcantă pentru istoria României și pentru județul Dâmbovița. Inginer de mine prin formaţie, scriitor şi memorialist de excepţie, diplomat, matematician, om politic şi pedagog. A fost prim-ministru al României de două ori, senator şi diplomat, guvernator al insulei Samos ca reprezentant al Curţii Otomane şi preşedinte al Academiei Române de patru ori.

Ion Ghica, profund conștient de uriașa semnificație istorică și culturală a fostei capitale a Țării Românești, Târgoviște

Omul politic Ion Ghica a fost profund atașat de meleagurile dâmbovițene și profund conștient de uriașa semnificație istorică și culturală a fostei capitale a Țării Românești, Târgoviște.

„De la Mircea până la Vladimirescu, nu este un singur nume ilustru care să nu fie scris cu sânge pe pământul Târgoviștei. Acolo este leagănul luptelor și al sacrificiilor politice. Toate gloriile noastre militare au trecut pe acest pământ și au lăsat urme sângeroase într-acest oraș.” spunea Primul Ministru.

205 ani de la nașterea Primului Ministru Ion Ghica. Ce s-a ales de Domeniul Ghica de la Ghergani

„Conacul de la Ghergani a fost reconstruit după schițele și viziunea lui Ion Ghica”

Foarte aproape de București, la jumătatea distantei dintre Târgoviște şi capitală, la Ghergani, amplasată într-un parc de o mare frumusețe, se află fosta moșie a cărturarului român. Domeniul cuprinde rămășitele conacului boieresc și capela familiei Ghica. Prima atestare într-un document a așezării Ghergani datează din 1590, pe când marii boieri ordonau construirea de conace. De atunci și până să ajungă în posesia familiei Ghica s-au scurs câteva sute de ani, pentru ca aproape de zilele noastre să îi revină drept moștenire lui Dan Bossy-Ghica.

„Reședința boierească de epocă făcea parte din categoria maisons de plaisance, influențe pe care strămoșii mei, cuplul Alexandrina și Ion Ghica, au reușit să le contopească cu notele personale, adăugându-le construcției și împrejurimilor elemente intelectuale și artistice caracteristice pasiunilor lor. Conacul de la Ghergani a fost reconstruit după schițele și viziunea lui Ion Ghica, mare iubitor de arhitectură, ce a găsit inspirație în locurile pe care le-a vizitat și în care a trăit”, spune Irina Bossy-Ghica pe site-ul dedicat Domeniul Ghica.

Acum domeniul poate fi vizitat de turiști, aceștia putându-se bucura de concerte, evenimente și întâlniri culturale.

Urmăriți Impact.ro și pe