Cine a fost doamna Ghica şi de ce a rămas în istorie. Un cartier din Capitală îi poartă numele

Badea Violeta 24.09.2021, 20:43
Cine a fost doamna Ghica şi de ce a rămas în istorie. Un cartier din Capitală îi poartă numele

Doamna Ghica este numele unui carier din București, dar ea a existat și în realitate. Elena Ghica a trăit în secolul al XIX-lea și a fost una dintre cele mai inteligente femei pe care le-a dat țara noastră. Iată ce poveste de viață impresionantă a avut.

Cine a fost Elena Ghica

Dora D`Istria, pe numele ei real Elena Ghica, s-a născut pe data de 22 ianuarie 1828, la București. Ea a fost prima dintre copiii lui Mihalache Ghica, nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.

Încă de la o vârstă fragedă, doamna Ghica a impresionat cu sclipirea sa intelectuală. Practic, femeia s-a născut un adevărat geniu. Până la vârsta de 10 ani cunoștea deja nouă limbi străine, iar patru ani mai târziu reușea să traducă în limba germană, Iliada lui Homer.

Deși vremurile în care a trăit au fost destul de tulburi, Elena Ghica a ajuns să studieze la Viena, Veneția și ulterior Berlin, fiind apreciată peste tot pe unde a pășit. Pictoriţă, scriitoare, muzician talentat, dar ea nu s-a oprit aici și a devenit și prima femeie alpinist din România.

De ce i s-a spus Dora D`Istria
De ce i s-a spus Dora D`Istria

De ce i s-a spus Dora D`Istria

După ce și-a terminat studiile în străinătate, Elena Ghica a revenit pe meleagurile țării natale și a mers la un bal care avea să-i schimbe viața radical. Femeia l-a zărit pe ofiţerul rus Alexandr Kolţov Masalski și s-a îndrăgostit nebunește.

Cei doi au început o relație și s-au căsătorit în anul 1849 la Iași, iar apoi s-au mutat la Sankt Petersburg. În Rusia, ea a continuat să creeze opere, dar le semna cu pseudonimul „Dora D`Istria”. De-a lungul timpului, istoricii și-au dat cu părerea despre această alegere.

Unii au spus că a ales „Istria” pentru că ar fi vrut să evidențieze apartanenţa balcanică, familia sa având origini albaneze. Alții au spus că și-a spus „Dora” pentru a sublinia dorul de ţară, trăind o bună bucată de timp pe meleaguri străine. Cert e că indiferent de semnătură, operele ei au fost remarcate, iar Elena a fost primită în cadrul unor academii, societăți savante, institute, asociații din Grecia, Italia, Turcia, Franța, Austria sau Argentina.

Spre sfârșitul vieții, Elena Ghica a trăit în Italia și a murit pe data de 17 noiembrie 1888, la Florența. Femeia avea doar 60 de ani, dar o hernie netratată i-a fost fatală.

Ultimele sale dorințe au fost ca trupul său să fie incinerat, iar averea sa să ajungă la Primăria din București cu menţiunea de a fi folosită pentru administrarea spitalului Pantelimon, unitate care a fost ctitoria familiei Ghica.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...