Cine a fost, de fapt, Doamna Ghica. Femeia care dă numele cartierului din București era de o frumusețe răpitoare

Nicu Stan 28.09.2021, 19:33
Cine a fost, de fapt, Doamna Ghica. Femeia care dă numele cartierului din București era de o frumusețe răpitoare

S-a aflat cine a fost doamna Ghica, cea după care a fost numit un întreg cartier din București. Femeia era de o frumusețe răpitoare. Mulți români au admirat Palatul Ghica Tei, clădire care este o construcție realizată în stilul neoclasic al arhitecturii italiene, însă puțini sunt cei care știu cine a fost această femeie.

Cine a fost Doamna Ghica, femeia după care s-a numit un cartier bucureștean. Era foarte frumoasă și inteligentă

Cine a fost doamna Ghica, femeia după care a fost denumit un cartier din Capitală, este întrebarea pe care și-o pun mulți bucureșteni. Elena Ghica, cunoscută și ca Dora D`Istria, este năcută pe data de 22 ianuarie 1828, la București, în influenta familie Ghica, cea care a dat Ţării Româneşti şi Moldovei domnitori și mari boieri.

Doamna Ghica, încă din copilărie, a dat dovadă de abilități intelectuale, iar până la vârsta de 10 ani cunoștea deja nouă limbi străine. Până la vârsta de 14 ani, cea care avea să fi ecunoscută ca doamna Ghica tradusese deja în limba germană, Iliada lui Homer.

Un cartier din Bucuresti, denumit dupa doamna Ghica
Un cartier din Bucuresti, denumit dupa doamna Ghica

Doamna Ghica, fiica marelui ban al Craiovei

Astfel, cei care se întreabă cine a fost Doamna Ghica, trebuie să știe că ea a fost fiica marelui ban al Craiovei, Mihail Ghica, fost și mare vornic sau ministru de interne, colecționar pasionat, numismat și arheolog, fondatorul Muzeului Național din București și membru al Societății de Istorie și Antichități din Odessa.

Mama doamnei Ghica era Caterina Ghica, una dintre cele mai mari frumuseţi ale vremii. A fost prima româncă traducătoare și publicistă, nepoata de frate a domnitorilor Grigore al IV-lea Ghica.

Cu ce intelectuali se întreținea doamna Ghica

De asemenea, doamna Ghica a copilărit în palatul părintesc al lui Mihail Ghica, transformat într-un adevărat muzeu în care erau colecţionate antichități, picturi și sculpturi.

În plus, aici a fost realizată o bibliotecă extrem de mare și de valoroasă. Doamna Ghica i-a cunoscut aici pe marii intelectuali ai vremii: Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Rădulescu sau Dimitrie Bolintineanu.

Doamna Ghica s-a îndrăgostit la 21 de ani

Cei care mai sunt curioși să afle cine a fost doamna Ghica mai trebuie să știe că era extrem de inteligentă. Domana Ghica a studiat la Viena, Veneția și Berlin, însă a primit educație intelectuală și de la profesorul grec, Gregorios Papadopoulos.

Astfel, la vârsta de 21 de ani, doamna Ghica a revenit în țară și viața i s-a schimbat în totalitate. În cadrul unui eveniment, Elena Ghica s-a îndrăgostit lulea de ofiţerul rus Alexandr Kolţov Masalski.

Doamna Ghica, femeie de artă

Cei care nu știu cine a fost doamna Ghica, trebuie să știe că cei doi s-au iubit și au hotărât să-și unească destinele în anul 1849 la Iași, după care s-au mutat la Sankt Petersburg.

De-a lungul vieții, Doamna Ghica s-a remarcat prin inteligența sa, fiind pictoriță, scriitoare, muzician talentat, dar și prima femeie care a escaladat vârful Moench situat în Alpii Elvețieni.

Unde a ajuns averea doamnei Ghica

Cei care vor să știe cine a fost Doamna Ghica trebuie să afle că în ultima parte a vieții, doamna a trăit în Italia și a murit pe data de 17 noiembrie 1888, la Florența, în urma unei hernii pe care nu o tratase, la doar 60 de ani.

A fost îngropată în Florența însă doamna Ghica și-a lăsat averea Primăriei din Bucureşti cu precizarea de a fi folosită pentru administrarea spitalului Pantelimon, spital care s-a construit cu ajutorul familiei Ghica.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe