Vaccinarea se va face, în curând, doar la medicii de familie. „Nu închidem centrele fără să avem alternativa”

Andra Daoud 14.02.2022, 16:29
Vaccinarea se va face, în curând, doar la medicii de familie. „Nu închidem centrele fără să avem alternativa”

Autoritățile din România iau în calcul ca vaccinarea împotriva Covid-19 să se facă în cabinetele medicilor de familie, așa cum se întâmplă cu celelalte vaccinuri. Centrele de vaccinare care funcționează în prezent ar urma să fie închise, pe măsură ce se face trecerea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla doar după ce va fi implementată alternativa.

Vaccinarea se va face, în curând, doar la medicii de familie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că sunt discuții cu privire la trecerea vaccinării împotriva Covid-19 în sarcina medicilor de familie. Oficialul a spus, în timpul unei conferințe de presă, că prezența centrelor de vaccinare se justifică atunci când avem de-a face cu o situație ce ține de sănătatea publică și cu volume mari de vaccin. În condițiile în care numărul de persoane care se vaccinează scade, administrarea serului s-ar putea face la medicii de familie.

Centrele de vaccinare își au rostul atunci când discuți de o urgență de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează. În momentul de față, când avem puține persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, așa cum există și pentru alte tipuri de vaccin”. a spus Alexandru Rafila.

Vaccinarea se va face, în curând, doar la medicii de familie. „Nu închidem centrele fără să avem alternativa”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că ar putea să dispară centrele de vaccinare în curând

„Nu închidem centrele fără să avem alternativa”

Întrebat când s-ar putea renunța la centrele de vaccinare și imunizarea să fie făcută în cabinetele medicilor de familie, Rafila a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând. Ministrul a specificat că nu se vor închide centrele până când autoritățile nu vor avea o soluție alternativă clară.

Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa”. a mai spus Rafila.

În prezent, spune ministrul, este greu de crezut că va crește rata de vaccinare, în condițiile în care se discută tot mai mult despre relaxarea măsurilor. De când a început campania de vaccinare și până în prezent, în România s-au administrat 16,6 milioane de doze de vaccin.

Aproximativ 8 milioane de români sunt vaccinați cu schema completă, ceea ce înseamnă, procentual, 41,6%. Campania națională de vaccinare a debutat în țara noastră în luna decembrie a anului 2020, iar românii au la dispoziție patru tipuri de ser anti-Covid: Pfizer BioNTech, Moderna, Astra Zeneca și Johnson&Johnson. Ultimul este în doză unică și a apărut mai târziu pe piață.

Urmăriți Impact.ro și pe