Bătălia „brutală” pentru Severodonețk va determina soarta Donbasului. Președintele Volodimir Zelenski: „Aceasta este una dintre cele mai dificile lupte ale acestui război”

Elena Avramescu 09.06.2022, 07:30
Bătălia „brutală” pentru Severodonețk va determina soarta Donbasului. Președintele Volodimir Zelenski: „Aceasta este una dintre cele mai dificile lupte ale acestui război”

Bătălia pentru orașul ucrainean Severodonețk este brutală și va determina soarta regiunii Donbas, a spus președintele țării, în timp ce trupele ruse distrug orașul într-un asalt care vizează controlul estului Ucrainei. După ce nu a reușit să preia controlul asupra capitalei Kiev, Kremlinul spune că acum încearcă să „elibereze” complet Donbasul separatist al Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși s-au desprins de controlul guvernului ucrainean în 2014.

Viitorul Donbasului, decis în urma bătăliei pentru Severodonețk

Aproximativ o treime din Donbas a fost deținută de separatiști înainte de invazia din 24 februarie.

„Aceasta este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război. Severodonețk rămâne epicentrul întâlnirii din Donbas. În mare parte, aici se decide acum soarta Donbasului nostru”, a declarat miercuri președintele ucrainean VolodImIr Zelenski într-o declarație video.

Luptătorii ucraineni din Sievierodonetsk s-au retras miercuri la periferia orașului, dar au promis că vor lupta acolo cât mai mult timp posibil. Obuzele de artilerie au transformat orașul din provincia Lugansk din Ucraina într-un pustiu bombardat. Guvernatorul regional al orașului Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că centrul orașului este distrus.

„Luptătorii noștri rămân în zona industrială Sievierodonetsk. Dar luptele au loc nu doar în zona industrială, ci chiar în orașul Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai la televiziunea ucraineană miercuri seara.

Forțele ucrainene încă MAI controlează tot orașul geamăn mai mic al Severodonețk, Lysychansk, pe malul de vest al râului Siverskyi Doneț, dar forțele ruse distrugeau clădiri rezidențiale acolo, a spus Gaidai.

Ambasadorul Kievului în Statele Unite a declarat pentru CNN că trupele ucrainene au fost cu mult depășite numeric în Lugansk și Donețk, care formează, împreună, Donbasul, o regiune în mare parte vorbitoare de limbă rusă.

„Cum am văzut deja în bătălia pentru Kiev, putem pierde ceva temporar. Desigur, încercăm să minimizăm asta pentru că știm ce se poate întâmpla când rușii controlează teritoriile, dar îl vom recupera”, a spus Oksana Markarova.

Gaidai a spus că Rusia controlează acum peste 98% din Luhansk.

Viitorul Donbasului, decis in urma bataliei pentru Severodonetk
Severodonetk

La vest de Severodonețk în Sloviansk, unul dintre principalele orașe din Donbas aflate în mâinile ucrainene, femei cu copii mici s-au aliniat miercuri pentru a colecta ajutoare, în timp ce alți rezidenți transportau găleți cu apă prin oraș. Majoritatea locuitorilor au fugit, dar autoritățile spun că aproximativ 24.000 au rămas în oraș, pe calea unui atac așteptat al forțelor ruse care se regrupează în nord.

Armata ucraineană a declarat că patru persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor rusești asupra a aproximativ 20 de orașe din Donbas în ultimele 24 de ore și că trupele sale au ucis 31 de soldați ruși.  În Soledar, Donețk, locuitorii s-au adăpostit în subsoluri, în timp ce obuzele au lovit orașul miercuri.

„Suntem bombardați zi și noapte. Bombarizarea este în desfășurare. Stăm aproape tot timpul la subsol. Apartamentul este aproape, stăm acolo ziua. Pe timpul nopții stăm aici”, a spus un locuitor.

Soledar se află la doar 18 km de orașul Bakhmut, care se află la începutul unui drum crucial de aprovizionare către orașele Lysychansk și Severodonețk. Ucraina și Occidentul acuză trupele ruse că vizează civili și crime de război, acuzații pe care Moscova le respinge.

Moscova spune că este angajată într-o „operație militară specială” pentru dezarmarea și „denazificarea” vecinului său. Ucraina și aliații săi spun că Moscova a lansat un război de agresiune neprovocat, ucigând mii de civili și aplatind orașe. Cifrele Națiunilor Unite arată că peste 7 milioane de oameni au trecut granița cu Ucraina de când Rusia a invadat pe 24 februarie.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...