11 persoane reținute de DNA, implicate în fapte de corupție la Poliția Rutieră din Botoșani

Elena Avramescu 03.06.2021, 11:59
11 persoane reținute de DNA, implicate în fapte de corupție la Poliția Rutieră din Botoșani

11 persoane reținute de DNA în Botoșani. Procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul DNA au hotărât punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi reţinerea pentru 24 de ore a 11 persoane. Printre aceștia se regăsesc un ofiţer, nouă agenţi de poliţie şi o persoană fizică. Reținerea acestora s-a făcut în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri la sediul Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, dar şi la alte 19 locaţii din judeţ.

11 persoane reținute de DNA în Botoșani

Se pare că în acest dosar de corupţie a fost reţinut ofiţerul Eduard Florin Iacob, fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, fals intelectual, uz de fals în formă continuată, dar şi favorizarea făptuitorului.

În plus, au fost emise mandate de reţinere pentru agenţii Viorel Anton, Ionel Balan, Gabriel Botezatu, Robert Neculai Fecioru, Constantin Dorel Gherasim, Ionuţ Pavel Guriuc, Dumitru Cătălin Luca, Ciprian Constantin Rusu şi Iulian Stelian Coşman. S-a decis ca în sarcina cărora să se rețină comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Pe lângă asta, s-a dispus și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, de la data de 2 iunie, faţă de şase agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, fiind vorba despre Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ştefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Lucian Ripiceanu şi Sorin Guraliuc. Motivarea a fost dată de infracţiunile de luare de mită şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

11 persoane retinute de DNA in Botosani
DNA Botosani

În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier, inclusiv ofiţerul de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.

În perioada 31 martie 2019 – 9 iulie 2020, ofiţerul Florin Eduard Iacob, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, reţinut în prezenta cauză, găsim notat în comunicatul DNA.