EXCLUSIV

Corturi pentru refugiații din Ucraina. Primăria Sighet se pregătește să ofere cazare pentru mai bine de 500 de persoane

Angela Sabău 24.02.2022, 21:45

Sute de ucraineni au sosit azi în România, pe la Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației. Cei mai mulți susțin că au rude, însă și hotelurile și pensiunile sunt, deja, rezervate majoritatea. O mare parte dintre ei pleacă spre Cehia și Polonia.

Traficul prin PTF Sighetu Marmației a fost de aproximativ trei ori mai mare decât într-o zi obișnuită. Nu e aglomerat, însă permanent apare câte un grup mic de oameni care trec prin punctul vamal. Sunt ucraineni care fug din calea războiului. În general sunt familii, cu copii.

Nici nu e greu să-ți dai seama de asta. În fața PTF sunt o mulțime de persoane care au ajuns din Ucraina în România, cară după ei bagaje mari și vorbesc româna. „Așteptăm să treacă toată familia și apoi o să vedem unde mergem. Avem rude la Cluj”, spune un tânăr care pretinde că îl cheamă Marius. Este greu de crezut că e numele său real, având în vedere că nu sunt dispuși să vorbească cu persoane străine. Totuși, întrebat dacă sunt îngrijorați din cauza situației politice, răspunde cu greu. „Da, oleacă”.

Majoritatea vine din localitățile din apropierea graniței și au rude în România

De asemenea, foarte mulți dintre ei pleacă spre Cehia și Polonia. Liliana, o femeie de aproape 50 de ani, susține că pleacă în Cehia la fiica ei. Cu ea este și cuscra ei. „Avem multe rude aici, dar noi ne ducem mai departe. Mergem în Cehia. Avem acolo copiii căsătoriți. Fiica mea m-o anunțat că e însărcinată și mergem la ei acum. Ginerele meu e cetățean maghiar și el lucrează acolo”. Deși inițial spune că merge din alt motiv, în cele din urmă recunoaște că este îngrijorată din cauza războiului. „Da (e îngrijorată, n.r.). Dar poate nu-i nimic, numa așa, cum vorbe’ lumea”, mai încearcă ea să se liniștească și speră că va putea munci în Cehia.

Între timp, oamenii continuă să sosească din Ucraina. Majoritatea sunt grupuri, familii cu copii, chiar copii mici, în cărucior. Potrivit unor informații, hotelurile și pensiunile din Sighet sunt deja solicitate la maxim. Totuși, Primăria Sighetu Marmației este pregătită să ofere ajutor celor ce au nevoie.

Primarul Vasile Moldovan spune că deocamdată a fost o singură solicitare de cazare din partea refugiaților. „A fost o singură solicitare, o familiei cu doi copii, căreia i-am găsit cazare la o familiei din Sighetu Marmației”, spune el.

„Am 52 de verișori în Ucraina. Niciunul nu cred că va veni”

Primăria Sighetu Marmației se pregătește să ofere cazare pentru aproximativ 500-600 de persoane, Pentru asta, începând de mâine vor fi montate mai multe corturi pe stadionul din localitate. „Am discutat deja cu cei de la ISU, au cerut informații despre surse de apă, de încălzire etc. Vom instala mai multe corturi să putem oferi cazare, la nevoie”, a explicat primarul Vasile Moldovan.

La stadion, paznicul ne arată arena încă goală și spune că deocamdată nu a început montarea corturilor. „Nu avem niciun cort și nici nu cred că o să fie”, intervine el ferm. ”Am 52 de verișori în Ucraina. Niciunul nu cred că va veni. Au acolo case, vile, case mari ca și la Certeze. Nu cred că și le vor lăsa acolo, cred că mai degrabă vor pune mâna pe arme și vor lupta”, spune el cu fermitate.

Potrivit unor surse, astăzi, până la ora 13.00 au tranzitat PTF Sighetu Marmației aproximativ 800 de persoane, adică aproximativ de teri ori mai multe persoane decât într-o zi obișnuită.

Oamenii în Sighet încep să se mobilizeze pentru a-i ajuta pe refugiați, dacă va fi nevoie. „Mâine dimineață voi fi acolo să văd ce au nevoie. Hrană, îmbrăcăminte, orice. Vă dați seama, bieții de ei… în corturi, pe frigul ăsta… să-ți lași casa, tot și să trebuiască să pleci…”, spune o femeie, barman la o cafenea din localitate, în tip ce face conversație cu echipa de jurnaliști. „Am aflat că pun corturi pe stadion. E stadionul orașului. Mâine dimineață voi fi acolo, dacă nu  chiar în seara asta, după ce închid barul”, spune ea hotărâtă.

Urmăriți Impact.ro și pe