10.000 de locuri de muncă sunt disponibile în România, într-un anumit sector. Cum vede Ministrul Finanțelor acest aspect

Raluca Juncu 26.05.2020, 10:20

Mai mult de un milion de români s-au întors din străinătate, înapoi în România, în contextul în care au rămas fără locuri de muncă, în țările în care s-au stabilit. Această chestiune face să crească și mai mult excedentul de forță de muncă. Specialiștii din resurse umane spun însă că acest lucru trebuie privit ca pe o oportunitate extrem de mare care ar putea rezolva problema forței de muncă, o noțiune care atârna greu în numeroase industrii, înainte de pandemie. Cum vede Ministrul Finanțelor această chestiune?

Unde se caută locuri de muncă și cine le-ar putea ocupa

Guvernul a conștientizat că întoarcerea românilor din diaspora poate reprezenta atât o problema, cât și o soluție. O problema pentru că trebuie să creeze noi locuri de muncă, dar și o soluție-aceștia pot fi integrați deja în sectoarele de activitate unde se caută personal. O posibilă integrare a acestora în actualul câmp al muncii ar putea rezolva o chestiune extrem de arzătoare înainte de criză, dar care ar putea persista mult în timp, dacă nu se găsesc soluții pe termen lung: deficitul de talente.

Peste 10.000 de joburi sunt disponibile în sectorul de retail din România. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Peste 10.000 de joburi sunt disponibile în sectorul de retail din România. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„În ultima perioadă înţeleg că au venit în România aproape un milion de cetăţeni români care lucrau în alte ţări. Există o provocare pentru acest Guvern de a crea locuri de muncă pentru a putea să folosim şi această forţă de muncă. Înainte de criză, România avea o problemă cu forţa de muncă.

Ar fi păcat să nu reuşim să creăm locuri de muncă pentru a-i păstra pe aceşti oameni în ţară şi cred că prin acest program de relansare care este axat pe investiţii, în special, vom reuşi să facem acest lucru. Să păstrăm câţi mai mulţi dintre aceşti oameni în România”, a explicat Florin Cîţu, luni seara, la România TV.

Industria care a funcționat la turații maxime în această perioadă este cea de retail, în special dacă ne referim la componenta de e-commerce. Domeniul are nevoie de peste 10.000 de persoane, spune Florin Cîțu.

„Ştiu că în sectorul retail, cel care a fost deschis în această perioadă, este nevoie de 10.000 de persoane. Deci acolo deja se caută forţă de muncă. Pe parte de celelalte sectoare din economie, vom reporni industria HORECA, nu ştiu când va fi, 1 iunie sau 15 iunie, dar acolo bineînţeles că vor apărea locuri noi de muncă. În acelaşi timp, luăm în calcul şi măsuri de stimulare fiscală care să îi ajute pe antreprenori să îşi folosească din resursele pe care le au pentru investiţii, pentru a creşte capacitatea de producţie.

Realitatea actuală, ne arată, însă că situația este mai complicată de atât și asta pentru că depinde și cine s-a întors, dintre cei plecați. Din lipsa unor oportunități care să le răspundă nevoilor imediate, dar și pentru că nu își permit să aștepte repornirea economiei locale, mulți din ei vor pleca, din nou, din România.

„În lipsa unor oportunități interne de angajare, acești oameni, mult doriți înainte de criză, vor pleca din nou care unde vor putea pentru că pur și simplu ei nu își permit să aștepte prea mult să repornească economia lent și în ritmul ei.

Ar fi mare păcat să îi pierdem, încă o dată, în urmă cu numai două luni și mulți ar fi dat marea cu sarea să îi aducă în țară, deja multe firme se uitau să aducă din Nepal, India, Sri Lanka, Vietnam pentru că nu mai găseau oameni în țară”, a explicat pentru Impact.ro, Sorin Faur, fondator Academia de HR. 

Urmăriți Impact.ro și pe