Cum se schimbă piața muncii, în perioada pandemiei. Joburile care se caută în plină criză

Raluca Juncu 05.05.2020, 08:02
Cum se schimbă piața muncii, în perioada pandemiei. Joburile care se caută în plină criză

Contextul actual, generat de criza sanitară se resimte puternic la nivel economic. Epidemia de COVID-19 aduce în față un număr mare de angajatori și angajați afectați. Dezechilibrele create în piața muncii se vor resimți, însă, pe o perioadă mai mare de timp, chiar dacă anumite restricții vor fi ridicate de autorități. 

„Revenirea are nevoie de timpul ei”

Datele furnizate luni de Ministerul Muncii arată că aproape 1 milion de români au intrat în șomaj tehnic, iar alți peste 300.000 și-au pierdut locurile de muncă. La ce va duce acest lucru? 

„Situația prezentă va conduce la inversarea relației dintre cerere și oferta, cel puțin până la sfârșitul anului, vom avea un excedent de forță de muncă versus un deficit de cereri. Va fi greu pentru mulți, căci rezervele se vor duce repede dacă nu s-au dus deja pentru cele mai defavorizate categorii de oameni”, a declarat Sorin Faur, fondator Academia de HR, pentru Impact.ro. 

Sorin Faur, fondator Academia de HR
Sorin Faur, fondator Academia de HR

România va ieși din starea de urgență, în timp ce autoritățile discută și analizează relaxarea măsurilor impuse prin ordonanțele militare. Dar, realitatea imediată indică faptul că ridicarea acestor restricții, nu va veni cu soluții care să „repare” vulnerabilitățile create în piața muncii, după 15 mai. Domeniile care au fost primele „constrânse” de izbucnirea pandemiei, precum turismul, HoReCa, sportul, industria de entertainment, cea a organizării de evenimente, precum și numeroase altele, vor necesita o perioadă mai lungă de recuperare. Românii rămași fără locuri de muncă nu vor putea fi absorbiți rapid, nici măcar de companiile care se confruntau anterior cu o nevoie accentuată de personal. 

Chiar și companiile care aveau mare nevoie de oameni înainte de coronacriza, de exemplu IT-ul se resimt având mai puține proiecte, nu vor fi capabile să absoarbă personalul rămas fără locuri de muncă. Revenirea are nevoie de timpul ei”, precizează Sorin Faur. 

Specialistul în resurse umane susține, însă, că situația nu trebuie să devină dramatică pentru că la orizont se conturează noi domenii de interes care vor genera locuri noi de muncă: „Producția de măști, echipamente de protecție și echipamente medicale ca și multe alte domenii conexe de care acestea depind, vor compensa o parte din problemă. Soluția însă ar putea veni din partea unor comenzi mari ale statului și din lansarea unor mari proiecte de infrastructură, caz în care putem transforma criza într-o oportunitate. Chiar este o șansă istorică”. 

Noi trenduri în piața muncii: Munca 2.0

Statisticile furnizate de Eurostat indică faptul că în 2018, doar 0,4% din români lucrau de acasă, în vreme ce media Uniunii Europene era de 5,2%. Acest lucru, ne plasa atunci penultimii în clasament, înaintea vecinilor noștri bulgari, în ceea ce privește munca de acasă. Doi ani mai târziu, epidemia generată de apariția virusului SARS-CoV-2 avea să schimbe definitiv acest lucru.

Un studiu realizat de platforma eJobs arată că noul context economic și social a schimbat raportarea angajaților și angajatorilor la conceptul de muncă de la domiciliu. Astfel, numărul de joburi remote disponibile s-a triplat, de la începutul lunii martie, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2019. De la începutul lunii martie, căutările pentru joburi remote au crescut cu 400%.

Din beneficiu rezervat doar pentru unii angajați dintr-o organizație, munca de acasă s-a transformat într-o modalitate necesară și obligatoriu de lucru, implementată acolo unde munca permite. Lucrul de acasă s-a instalat și poziționat drept o nouă normalitate. Sorin Faur vorbește despre o intrare într-o eră nouă, Munca 2.0, generată de o digitalizare rapidă care acum a fost accelerată de pandemia de COVID-19. 

„Intrăm într-o nouă era, Munca 2.0, unde s-a produs o digitalizare rapidă și în forță, că s-a vrut sau nu. Trebuia făcută de mult, tot se vorbea în România de vreo 5-7 ani de transformarea digitală. Dacă ne gândim că legea privind muncă de la domiciliu și telemunca au fost reglementate în 2018 și încă au fost voci care spuneam că ne-am trezit târziu, dar a fost bine că aveam deja cadrul legal setat. Dar dacă tot s-a făcut, este bine făcută și ne aduce într-un trend care venea oricum”, explică Sorin Faur. 

Leadershipul se schimbă și el în vremea coronavirusului. Pentru un timp poate părea mai ușor pentru un angajtor să recruteze, în contextul excedentului de forță de muncă. Însă acest lucru va exista, doar în aparență, pentru că va fi nevoie de noi seturi noi de abilități și foarte mult know-how, susține fondatorul Academia de HR. Pe de altă parte, angajatorii care vor dori nu doar să supraviețuiască, ci și să se adapteze, vor fi nevoiți să investească mai mult în instrumentele tehnologice, în aplicații de calitate, precum și în dezvoltarea de noi competențe, susține specialistul. În această manieră, „vor avea de câștigat, vor atrage angajați de valoare și vor prospera, având mai puține costuri de real-estate, mai multă agilitate și flexibilitate”.

Ce joburi se caută în această perioadă? 

Domeniile de activitate în care se disting marii anagajatori în timpul pandemiei le includ pe cele din IT, pharma, sectorul medical, retail, telecomunicațiile, firmele de internet și suport tehnic, ce se poziționează cu nevoi de personal în creștere. De asemenea, cererile mari de personal sunt acum lansate în piață de către diverse firme de care se ocupă cu producția și/sau distribuirea de echipamente medicale, dezinfectanți, aparatură medicală.

Urmăriți Impact.ro și pe