Zvonuri ciudate despre o lovitură de stat în China. Căutarea care a înfierbântat tot internetul

Ioana Bucur 24.09.2022, 23:13
Zvonuri ciudate despre o lovitură de stat în China. Căutarea care a înfierbântat tot internetul

Este furtună în mediul online, după ce zeci de mii de mesaje au transmis același zvon alarmant. Circulă informații ciudate despre o lovitură de stat în China. Potrivit acestora, președintele Xi Jinping ar fi fost înlăturat de la putere și pus în arest la domiciliu. Cafre sunt primele reacții și care este căutarea care a înfierbântat tot internetul.

Au apărut zvonuri ciudate despre o lovitură de stat în China

Președintele chinez Xi Jinping a devenit în ultimele zile unul dintre cele mai căutate subiecte pe Twitter, în contextul apariției unor zvonuri ce susțin că ar fi fost plasat în arest la domiciliu și că țara s-ar afla în toiul unei lovituri de stat.

Jinping și hashtagul #ChinaCoup au intrat în topul căutărilor pe platformele de social media după ce zeci de mii de mesaje postate de utilizatori au răspândit zvonuri neconfirmate potrivit cărora președintele a fost reținut și înlăturat de la putere de Armata Populară de Eliberare a Chinei.

Această speculație, care nu a fost dezbătută și nici confirmată de nicio sursă de încredere, a luat naștere și pe fondul lipsei zborurilor comerciale peste Beijing în ziua de sâmbătă, surse neoficiale susținând că au fost anulate toate trenurile și autobuzele din Beijing.

Pe site-ul oficial al Aeroportului Capitalei Beijing se arată că mai multe zboruri din capitala Chinei au fost anulate; dar multe altele sunt încă programate sau deja au aterizat. Se vorbește și despre un exercițiu militar planificat, potrivit Newsweek.

Zvonul a fost alimentat și de politicianul indian Subramanian Swamy, care a postat, sâmbătă, pe Twitter celor 10 milioane de urmăritori ai săi:

„Un nou zvon de verificat: Xi Jingping este în arest la domiciliu la Beijing? Când Xi a fost recent la Samarkand, liderii Partidul Comunist Chinez trebuia să-l fi retras pe Xi din conducerea armatei partidului. Apoi a urmat arestul la domiciliu. Așa spune zvonul”, a scris politicianul.

Zvonuri ciudate despre o lovitură de stat în China. Căutarea care a înfierbântat tot internetul

„Este un context politic foarte sensibil”

Tot în mediul online, Drew Thompson, un fost oficial al Departamentului de Apărare pentru China, Taiwan și Mongolia, a catalogat zvonurile drept „o minciună completă”.

„Zvonul că Xi Jinping a fost arestat va continua multă vreme, pentru că este un context politic foarte sensibil în China, iar recentele procese (și condamnări) ale unor înalți oficiali încing atmosfera.

Discuția deschisă despre o opoziție la Xi face zvonurile plauzibile. În ciuda lipsei dovezilor că Xi are de înfruntat o opoziție internă, speculațiile persistă. Aceasta crește plauzibilitatea zvonurilor sau speranța unora că Xi a fost arestat”, a scris Thompson.

Frida Ghitis, fost corespondent CNN, a respins „zvonurile nebunești” ce vin din China.

„Social media e plină de relatări că în China are loc o lovitură de stat sau că Xi Jinping este în arest la domiciliu. Dar nu există nicio dovadă că aceste lucruri ar fi adevărate.”

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...