Ziua Tatălui 2020. Ce semnificație are și de când se sărbătorește în România

Luiza Moldovan 10.05.2020, 12:17
Ziua Tatălui 2020. Ce semnificație are și de când se sărbătorește în România

România a fost printre puținele țări care nu a sărbătorit o Zi a Tatălui decât recent. Abia în 2009 a fost legiferată și la noi, iar prima aniversare a fost făcută anul următor. Google are, pentru astăzi, un Doodle cu dedicație pentru toți tații din lume.

Când a fost sărbătorită prima oară

Prima Zi a Tatălui a fost sărbătorită, în Statele Unite ale Americii, pe 19 iunie 1910. Cu toate astea, abia în 1972 – adică la 58 de ani după ce președintele Woodrow Wilson a oficializat Ziua Mamei – Ziua Tatălui a devenit o sărbătoare legală. Cu alte cuvinte, dacă nu aveam o sărbătoare a mamei, nu am fi avut nici o sărbătoare a tatălui.

La noi, Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai, pentru ca, în următoarea, să le vină și rândul taților. Aceste sărbători au mai degrabă o valoare simbolică și vor să sublinieze rolul ambilor părinți în creșterea și educarea copiilor.

Ziua Tatălui are semnificații mai degrabă sociale și se axează pe ideea importanței ambilor părinți în creșterea copiilor
Ziua Tatălui are semnificații mai degrabă sociale și se axează pe ideea importanței ambilor părinți în creșterea copiilor

A trecut Atlanticul adusă de portughezi și spanioli

Sărbătoarea Paternității se ținea, în Evul Mediu, la 19 martie, de Ziua Sfântului Iosif. Catolicii o numeau Nutritor Domini (Gardianul Domnului), iar, în tradiția sud-est europeană, tatăl după trup al Pruncului Iisus, adică cel care a protejat-o pe Maria de nervozitatea comunității, din cauză că nu înțelegeau miracolul Buneivestiri.

Spaniolii și portughezii au dus sărbătoarea peste Atlantic, în America. Țările lumii nu sărbătoresc toate, paternitatea în aceeași zi. De pildă, în Andorra, aceasta se sărbătorește în martie, iar în Coreea de Sud, există o sărbătoare a părinților – 8 mai, deci mama și tatăl sunt sărbătoriți în aceeași zi.

Ziua Tatălui – în onoarea unor pater familias morți în timpul muncii

În America, prima Zi a Tatălui sărbătorită cu dedicație a fost în 1908, pentru a-i comemora pe cei 362 de mineri care au murit în exploziile din decembrie a anului anterior la Minele Fairmont Coal Company, în Monongah, dar nu s-a dorit să fie o sărbătoare anuală, ci doar un moment.

În 1909 o femeie din Washington, pe nume Sonora Smart Dodd, una dintre cei șase copii crescuți de un văduv, a încercat să stabilească un echivalent oficial al Zilei Mamei, ca omagiu pentru eforturile făcute de tatăl ei de a-i crește pe cei cinci frați ai ei și pe ea însăși. După ce a câștigat sprijinul oficialilor guvernamentali, anul următor s-a sărbătorit prima Zi a Tatălui oficială în SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe