Republica Moldova sărbătorește pe 23 iunie Ziua Suveranității. Declarația de Suveranitate a fost adoptată în urmă cu 32 de ani, în 1990, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova (R.S.S), cu o singură abținere.
Estonia, în noiembrie 1988, Lituania, în aprilie 1989, şi Letonia, în iulie 1989, au fost primele țări ale fostei Uniuni Sovietice care au adoptat Declaraţia de Suveranitate, urmate de Georgia, pe 26 mai 1990, și Rusia, pe 12 iunie 1990.
Declaraţia de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională și stipulează că suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei. De asemenea, prevede supremaţia legilor R.S.S. Moldova asupra celor unionale, se instituie cetăţenia şi se prevede dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii.
De asemenea, documentul stipulează caracterul unitar şi indivizibil al statului, iar la sfârșit, articolul 13 al documentului prevedea că „prezenta Declaraţie serveşte drept bază pentru elaborarea noii Constituţii a R.S.S. Moldova, perfecţionarea legislaţiei republicane şi ca poziţie a RSS Moldova pentru pregătirea şi încheierea Tratatului unional în cadrul comunităţii statelor suverane”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Acum 32 de ani, a fost adoptată Declaraţia de Suveranitate. A fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională. Acest document istoric proclamă că Republica Moldova este un stat suveran, unitar şi indivizibil, şi că purtătorul suveranităţii şi singura sursă de putere este poporul. Vă felicit, dragi cetăţeni, cu ocazia acestei zile istorice, Ziua Suveranităţii şi ne doresc nouă, tuturor, ca următorul mare proiect de ţară să fie integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, citat de site-ul trm.md.
În ziua primei aniversări de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova, pe 23 iunie 1991, la Chişinău a fost pusă în circulaţie prima serie de mărci poştale, ce poartă atributele statalităţii – Stema şi Drapelul, iar pe 23 iunie 2011 a fost pusă în circulaţie seria de mărci poştale „20 de ani de la emiterea primelor mărci poştale ale Republicii Moldova”.
După destrămarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a declarat independența la 27 august 1991, iar la 29 iulie 1994 a fost adoptată prima Constituție a țării. Acum, Moldova a solicitat aderarea la blocul comunitar și este aproape de a primi statutul de candidat la UE.