Ziua Națională a României 2022. Programul evenimentelor la parada de 1 Decembrie din București

Cazacu Alexandru 30.11.2022, 18:41
Ziua Națională a României 2022. Programul evenimentelor la parada de 1 Decembrie din București

În fiecare an, la data de 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională a României. Cu această ocazie, în mai multe orașe din țară vor avea loc evenimente și parade militare. În Capitală, nu mai puțin de 1.500 de militari și specialiști vor participa la parada din Piața Arcului de Triumf. Parade militare și spectacole vor fi organizate și în Alba Iulia, Iași și Timișoara, de Ziua Națională a României 2022.

Ziua Națională a României 2022. Care este semnificația zilei de 1 Decembrie

În urmă cu peste 100 de ani, în 1918, Adunarea Națională a Românilor a fost convocată la Alba Iulia. Atunci s-a votat unirea Transilvaniei cu România. La 1 Decembrie 1918, Marea Adunare decreta și alipirea Banatului, Maramureșului și Crișanei regatului român.

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”, se arată în Declarația de la Alba Iulia.

De menționat este faptul că, recunoașterea internațională a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon. Acesta a fost încheiat de Puterile Aliate și Asociate și Ungaria, la data de 4 iunie 1920.

Ziua Națională a României 2022
Ziua Națională a României 2022. La ce oră începe parada militară de 1 Decembrie

Când a fost sărbătorită pentru prima oară Ziua Națională a României la 1 Decembrie

În prezent, români sărbătoresc ziua țării lor la 1 Decembrie. Cu toate acestea, între 1866 și 1947, Ziua Națională a României era sărbătorită pe 10 mai, acesta fiind cunoscută ca Ziua Regalității. Ulterior, între anii 1948 și 1989, ziua națională a fost sărbătorită la 23 august.

Abia după Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată, prin lege, Ziua Națională a României. Mai precis, prin Legea nr.10 din data de 31 iulie 1990, Parlamentul României a decis proclamarea zilei de 1 Decembrie ca zi Națională a României. Primul 1 Decembrie ca zi Națională a fost marcat la Alba Iulia, la data de 1 decembrie 1990.

Ziua Națională a României 2022. La ce oră începe parada militară în București

De atunci, în fiecare an, de 1 Decembrie, în toată țara au loc parade militare, evenimente și ceremonii în cinstea eroilor căzuți pe front. În București, parada militară de 1 Decembrie începe la ora 11:00, în fața Arcului de Triumf.

Conform reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, peste 1.500 de militari și specialiști vor participa la parada militară de joi, 1 decembrie. De asemenea, la paradă vor participa și în jur de 120 de mijloace tehnice, 40 dintre acestea fiind aeronave.

Tot la parada organizată de Ziua Națională a României 2022, vor defila și aproximativ 150 de militari străini. Aceștia din urmă fac parte din cadrul unor detașamente din Franța, Belgia, Macedonia de Nord, Portugalia, Republica Moldova, SUA și Olanda.

Începutul ceremoniei va fi marcat de intonarea Imnului Național al României și de executarea a 21 de salve de tun. Apoi, președintele țării noastre va depune o coroană de flori în onoarea eroilor români căzuți pe front, după care va urma un moment de reculegere.

La cât începe parada militară de la Alba Iulia

De Ziua Națională a României 2022, pe 1 decembrie, la Alba Iulia sunt așteptați mii de oameni pentru a participa la sărbătorirea Marii Uniri de la 1918. La fel ca și în București, la Alba Iulia se va desfășura o paradă militară, acesta fiind unul dintre cele mai așteptate evenimente ale zilei.

Parada militară de la Alba Iulia va începe la ora 12:o0, iar Ziua Națională a României se va încheia cu un foc de artificii, după cum susțin autoritățile locale din Alba. Conform aceleiași surse, și în 2022 vor fi organizate mai multe evenimente, slujbe religioase, depuneri de coroane și concerte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...