Ziua Medicilor – Care au fost cei mai importanți 12 medici din istoria României

Daria Petrescu 01.10.2020, 09:37
Ziua Medicilor – Care au fost cei mai importanți 12 medici din istoria României

Ziua Internațională a Medicului se sărbătorește pe 1 octombrie, încă din 1984. Medicul este persoana care își dedică trei sferturi din viață sau chiar mai mult, învățând. Este acel om care alege aceasta meserie din dragoste pentru semeni. De-alungul timpului au existat medici care și-au pus amprenta în meseria lor, iar pentru munca și devotamentul lor, aceștia sunt sărbătoriți pe 1 0ctombrie, în fiecare an. Iată care au fost cei mai importanți 12 medici din istoria României.

Ziua Medicilor – Care au fost cei mai importanți 12 medici

Ana Aslan

Ana Aslan a fost unul dintre cei mai importanți medici ai României. Specialist în gerontologie, medicul care a descoperit importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. A început experimentele pe un student care suferea o criză de artroză și a descoperit că procaina îi influențează pozitiv afecțiunea reumatică.

Ana Aslan
Ana Aslan

Victor Babeș

Acest medic este cunoscut ca fondatorul școlii românești de microbiologie. Acesta, alături de Victor Cornil, a scris primul tratat de bacteriologie: Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase.

Aurel Babeș

Aurel Babeș a fost nepotul lui Victor Babeș. Acesta a ajutat la lupta împotriva cancerului. El a descoperit că prin examinarea frotiului citovaginal poate fi depistat cancerul genital feminin.

Ion Cantacuzino

Ion Cantacuzino a fost medic și microbiology. El  a inventat “Metoda Cantacuzino”, folosită și astăzi pentru vaccinarea împotriva holerei.

Radu Deac

Radu Deac este un medic chirurg.  Acesta a primit trei brevete americane pentru valve cardiace artificiale și multe brevete românești. În 1983, a efectuat prima înlocuire de valvă cardiacă cu valvă biologică din România.

Corneliu E.Giurgea

A fost prima persoană care a sintetizat piracetamul, în anul 1964. El a definit apoi, termenul de Nootrop, care descrie anumite tipuri de medicamente care stimulează funcțiile cognitive.

Marian Ion Ionescu

Acesta a fost chirurg cardiolog român și profesor în medicină. Marian Ion Ionescu   a inventat diverse echipamente chirurgicale, mai ales valve artificiale pentru inimă. El a introdus pentru prima oară în țara nostră,  tehnica circulației extracorporale în chirurgia cardiacă.

Gheorghe Marinescu

Pe lângă numeroase studii, a realizat și primul film științific din lume, denumit “Tulburările mersului în hemiplegia organică”. Gheorghe Marinescu a fost un medic neurolog român.

George Emil Palade

George Emil Palade s-a specializat în domeniul biologiei celulare. În anul 1974 a primit premiul Nobel pentru fiziologie și medicină datorită unor descoperiri care au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

Nicolae Paulescu

În 1897, acesta a demonstrat că coagularea sângelui din vena suprahepatică se face aproximativ în același timp cu coagularea sângelui din vena portă sau din venele periferice.

Carol Davila

A construit, din aproape în aproape, un sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar și civil. În 1855 a înființat o școală de felceri iar în 1856 o școală secundară de chirurgie .

Ștefan Minovici

Ștefan Minovici este fratele medicului legist Mina Minovici și a profesorului Nicolae Minovici. De numele celui din urmă se leagă Vila Minovici, muzeu și monument istoric din București.

„Guvernul României a înțeles nevoile sistemului sanitar și a profesioniștilor acestui domeniu și, în ultimii doi ani, a luat mai multe măsuri importante în cadrul Programului de Guvernare în care și-a asumat Sănătatea, ca domeniu prioritar.

An de an, bugetul Sănătății a fost majorat și, după ce, anul trecut au crescut salariile medicilor și asistenților medicali la nivelul anului 2022, anul acesta Guvernul a alocat un buget istoric pentru investițiile în Sănătate, de peste 6 ori mai mare, astfel încât să fie create condițiile necesare pentru a putea lucra în condiții profesioniste și oferi pacienților un act medical de calitate.

Sunt investiții importante în Sănătate pe ni le-am asumat și le realizăm. Sănătatea nu are culoare politică, iar investițiile sunt realizate în toate zonele țării, astfel încât întreaga populație să beneficieze de un acces mai bun la servicii medicale de calitate.

Și pentru că 1 octombrie este și ziua în care începe un nou an universitar, urez viitorilor medici și profesorilor care îi îndrumă mult succes și putere de muncă”, a fost mesajul postat de Guvernul României, anul trecut.

 

Urmăriți Impact.ro și pe