Ziua Marinei 2022. Programul complet al evenimentelor care se desfășoară în țară 

Emanuela Pană 12.08.2022, 19:10
Ziua Marinei 2022. Programul complet al evenimentelor care se desfășoară în țară 

Ziua Marinei 2022, programul complet al evenimentelor din țară. Ziua Marinei, sărbătorită pentru prima dată pe 15 august 1902, a bordul crucișătorului „Elisabeta“, a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. Sărbătoarea s-a dezvoltat de la un an la altul, prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române. În 2022, în perioada 8-15 august, Forțele Navale Române organizează numeroase evenimente la Constanța, centrul de greutate al manifestărilor, dar și la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz.

Ziua Marinei 2022. Programul complet al evenimentelor care se desfășoară în țară 

Ziua Marinei va fi celebrată și anul acesta printr-o serie de evenimente care se vor desfășura în mai multe orașe din țară (Constanța, Brăila, Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi Bicaz), în perioada 8-15 august 2022, potrivit unui comunicat transmis de Forțele Navale Române.

Programul va debuta luni, 8 august, cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale în Piața Tricolorului din Municipiul Tulcea, între orele 17:00-18:30, cu scopul de a aduce în atenția publicului importanța revenirii Dobrogei la Patria Mamă, odată cu dobândirea Independenței de Stat a României.

Ziua Marinei 2022 la Tulcea

Programul continuă sâmbătă, 13 august, în municipiul Tulcea, unde va fi organizată Ziua Porţilor Deschise. Evenimentul are loc în portul militar, între orele 9:00 – 13:00. Duminică, 14 august, va fi adus un omagiu eroilor marinari, printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată la Cimitirul Eroilor, între orele 9:00 – 10:00, iar luni, 15 august, Ziua Marinei va fi sărbătorită „într-un cadru restrâns, în portul militar, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei, care sunt în desfășurare“.

Ziua Marinei la Mangalia

La Mangalia, seria manifestărilor va fi deschisă printr-un concert susținut miercuri, 10 august, între orele 18:00 – 19:00, în Piața Republicii, de către Muzica Militară a Forțelor Navale și formația muzicală a Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu“.

În continuare, în perioada 11-14 august, orele 19:00 – 22:00, Cercul Militar Mangalia organizează „Săptămâna Spiritualităţii Marinăreşti“ – un eveniment care are la bază activităţi culturale, expoziţii interactive, ateliere de matelotaj, jocuri şi concursuri marinăreşti, spectacole de muzică uşoară și muzică folclorică.

Sâmbătă, 13 august, Portul Militar Mangalia își va deschide porțile, iar vizitatorii vor putea să interacționeze cu echipajele navelor militare. Ziua Recunoștinței va avea loc duminică, 14 august, și va fi marcată printr-o ceremonie militară și religioasă, începând cu ora 13:00, în cadrul căreia se va inaugura Monumentul Marinarului și Constructorului Naval, amplasat în portul turistic Mangalia.

Publicul din Municipiul Mangalia este invitat luni, 15 august, în Portul turistic, unde programul va debuta, la ora 10:00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare. Acesta va fi urmat de scurte alocuțiuni ale oficialităților.

Zeul Neptun va da startul manifestărilor, care vor cuprinde un exerciţiu demonstrativ naval întrunit, prezentat de structuri ale forţelor navale, aeriene, terestre, ale forţelor pentru operaţii speciale, precum şi structuri ale Gărzii de Coastă. Militarii marinari se vor retrage cu torţe în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 2 Infanterie „Getica“ din Buzău, începând cu ora 21:00.

Ziua Marinei 2022 în București

În Capitală, în perioada 11-15 august, Forţele Navale Române vor fi prezente la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. În aceste zile, publicul va putea admira, între orele 16:00 – 21:00, o expoziţie cu lucrări de pictură cu tematică marină, semnată de Alexandru Ghinea, machete de nave, uniforme de marină şi medalii aniversare realizate de R.A. Monetăria Statului, iar doritorii vor putea învăţa cum să confecţioneze noduri marinăreşti în cadrul unui atelier interactiv.

Pe data de 12 august, între orele 20:00 și 21:00, formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu“ vor susţine, în premieră, un concert în Piaţa Roma. Luni, 15 august, Ziua Marinei Române va fi celebrată la București printr-o ceremonie militară şi religioasă. Aceasta va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I“ (zona Debarcader/ Herăstrău), între orele 8:30 – 10:00.

Ziua Marinei la Brăila 

La Brăila, seria evenimentelor va debuta cu o expoziţie de navomodele şi lucrări de matelotaj, organizată în perioada 9-15 august, la complexul comercial Brăila Mall. Tot aici, Muzica Militară a Garnizoanei Brăila va susţine un concert pe data de 12 august, între orele 18:00 – 19:00. Sâmbătă, 13 august, publicul brăilean va putea vizita navele militare fluviale, care vor fi acostate în zona centrală a falezei, dar și o expoziţie de tehnică militară şi armament.

Ziua Marinei 2022
Ziua Marinei 2022, programul complet al evenimentelor din tara

Pe data de 14 august, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu“ din Brăila vor aduce un pios omagiu eroilor marinari și vor depune o ancoră de flori în apele Dunării, în cadrul unei ceremonii ce se va desfășura în portul militar, începând cu ora 09:00.

Luni, 15 august, brăilenii vor sărbători Ziua Marinei împreună cu marinarii militari. Evenimentul va avea loc pe faleza Dunării, de la ora 10:00. După ridicarea Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmată de o scurtă slujbă religioasă şi alocuţiunile persoanelor oficiale, publicul va putea asista la un exercițiu demonstrativ naval întrunit „Forţele Navale Române 22“, iar Zeul Neptun va patrona jocurile şi concursurile marinăreşti.

Ziua Marinei 2022 la Galați 

În Galați, marinarii militari vor organiza duminică, 14 august, Ziua Porţilor Deschise pe faleza orașului, iar publicul gălățean va putea vizita navele fluviale acostate, precum şi o expoziţie de armament şi tehnică militară. De asemenea, locuitorii orașului vor fi invitați să participe la jocuri marinăreşti şi să asiste la exerciţii demonstrative.

Pentru ziua de luni, 15 august, este planificată o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari. După ceremonie, navele militare ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu“ vor prezenta un exerciţiu demonstrativ, urmând ca activitatea să se încheie cu defilarea navelor militare şi parada navelor civile.

„Marinarii militari vor fi prezenţi, în perioada 13-15 august, în Oraşul Bicaz din judeţul Neamţ, singurul oraş montan din România unde sărbătorirea Zilei Marinei Române a devenit o tradiţie încă din anii 1960, şi vor organiza pentru public standuri interactive şi expoziţii de tehnică şi echipamente, iar luni, 15 august, cu prilejul Zilei Marinei Române, scafandrii de luptă vor desfăşura, pe Lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac de acumulare din ţară, un exerciţiu demonstrativ“, se arată într-un comunicat remis de Forțele Navale Române.

Ziua Marinei la Constanța 

La Constanța, centrul de greutate al manifestărilor, programul activităţilor pentru celebrarea Zilei Marinei Române va debuta cu o expoziţie de fotografie semnată de Redacţia Mass-Media a Forţelor Navale, care va putea fi vizitată în perioada 8-15 august, în hipermarket-urile Auchan.

Tot aici, formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu“, vor susţine mai multe concerte. Joi, 11 august, între orele 18:00 – 19:00, va avea loc un oncert itinerant, în staţiunea Mamaia, pe traseul cuprins între Piaţeta Perla şi Piaţeta Cazino Mamaia. Sâmbătă, 13 august, concertul se va muta în Portul Militar Constanța, unde se desfăşoară Ziua Porţilor Deschise. Concertul este programat în intervalul orar 12:00 – 13:00. Duminică, 14 august, concertul va avea loc pe faleza Cazinoului, în zona grupului statuar „Pescarii“, între orele 20:00 – 21:30.

Pe 13 august, publicul este invitat în portul militar Constanța, între orele 9:00 – 17:00, la Ziua Porţilor Deschise, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziţii de tehnică şi armament, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ şi un spaţiu în care amatorii vor putea participa la bătălii navale virtuale, special amenajat de EMEA- World of Warships/ War Gaming Europe.

„Marinarii militari vor desfăşura duminică, 14 august, la Monumentul Marinarilor Români (Crucea Marinarilor) din Constanţa, o ceremonie militară şi religioasă, pentru a aduce un omagiu marinarilor care îşi dorm somnul de veci în adâncurile mărilor şi oceanelor, iar de la ora 17.00 până la ora 21.00, vor fi prezenţi în Portul Tomis, cu o expoziţie de tehnică militară, cu standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ şi cu un spaţiu în care amatorii vor putea participa la bătălii navale virtuale, special amenajat de EMEA – World of Warships/War Gaming Europe“, se mai menționează în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...