Absolvenții de liceu trec în această săptămână prin emoții mari, deoarece susțin Bacalaureatul. Prin aceleași emoții a trecut și Marele Voievod Mihai în 1940, când, împreună cu colegii săi din renumita clasă palatină, au susținut examenul maturității. Viitorul rege al României s-a descurcat foarte bine și a obținut o medie pe măsură.
Clasa Marelui Voievod Mihai a fost înfiinţată în toamna anului 1932 și a început să funcţioneze cu opt elevi, recrutaţi din diferite regiuni ale ţării şi din diferite medii sociale. În anul 1940, Regele Mihai și colegii săi, care mai erau doar trei, au susținut examenul de Bacalaureat.
Examenul a început pe data de 24 iunie, iar în zilele de 24, 25 şi 26 s-au dat cele trei lucrări scrise la limba română, limba franceză şi matematică. Pe 27 iunie au avut loc probele orale în Sala Tronului și s-au ţinut în prezenţa comisiei de examinare, al cărei președinte era ministrul Educației Petre Andrei.
„Bacalaureatul, în epoci și contexte diferite Astăzi, absolvenții liceelor au trecut prin emoțiile date de începerea probelor bacalaureatului. În 1940, tot în luna iunie, Marele Voievod Mihai și colegii săi din renumita clasă palatină au susținut, în fața comisiei de examinare, probele examenului de Bacalaureat”, au scris reprezentanții Arhivelor Nationale ale României pe pagina de Facebook.
Ziua de 27 unie, cea în care Marelui Voievod Mihai a susținut probele orale a fost una memorabilă şi istorică, iar în Sala Tronului a fost prezent și Regele Carol al II-lea, tatăl viitorului rege al României.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„La orele 8 şi 15 minute intră Regele în clasă. Clasa nu era altceva decât Sala Tronului, în care se pusese o massă lungă cu scaune pentru comisie şi pentru candidaţi. Regele stătea în dreptul Tronului într-un jilţ. Începere examinarea la limba română. Candidaţii răspund foarte bine. Toţi sunt emoţionaţi, chiar şi Marele Voevod. Mihai este întrebat despre fraza descriptivă, despre literatura religioasă şi răspunde foarte bine. Ba chiar se petrece un incident de haz, deoarece vorbind de Pseudokinegetikos la întrebarea profesorului Panaitescu – Personal Regele îl întrerupe şi îi cere să spună altă scriere ma importantă decât aceasta, dintre operele lui Odobescu. Marele Voevod enumeră scrierile sale, dar Regele nu e mulţumit şi îl întreabă de n’a cetit Alexandru Lăpuşneanu, la care Mihai dă să răspundă «da, dar nuvela aceasta e scrisă de Costachi Negruţi, nu de Odobescu»”, a povestit Petre Andrei în „Jurnal. Memorialistică. Corespondenţă”.
La finalul celor patru zile de examinări, Regele Mihai a luat examenul de Bacalaureat cu media generală de 9,50, iar toţi ceilalţi trei colegi de clasă cu media 9. Majestatea Sa Regele și-a îmbrăţişat fiul după aflarea rezultatelor și i-a oferit o decoraţie.
„Iubite Mihai, clipa pe care Tu o trăeşti astăzi, Eu am trăit-o în castelul dela Sinaia acum 28 de ani în urmă. Te asigur, eram cuprins şi Eu de o emoţie în totul asemănătoare aceleia care Te-a stăpânit astăzi”, i-a spus Regele Carol al II-lea fiului său, potrivit lui Ion Zamfirescu, în lucrarea „Bacalaureatul Voevodului”.
Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Acesta s-a astins din viață la 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani.