100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Locul în care s-a format ultimul rege al României

Daniela Alexandru 25.10.2021, 12:25

Acum 100 de ani, pe 25 octombrie 1921, se năștea la Sinaia, Mihai, fiul principelui Carol și al prințesei Elena a Greciei, cel care, peste doar șase ani, avea să devină rege, după ce tatăl său era dezmoștenit și exclus de la succesiunea la tron.

Locul în care s-a format ultimul rege al României

Datorită faptului că Mihai este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, din partea tatălui, în timp ce din partea mamei a fost nepotul regelui Constantin I al Greciei, Mihai I al României a fost descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei.

Legătura Regelui Mihai cu Târgoviștea

Capitală a Țării Românești pentru mai bine de trei secole Târgoviște a avut un rol important și în viața Regelui Mihai I. De-a lungul vremii, între Regele Mihai I și orașul de sub Turnul Chindiei s-a creat o puternică legătură, care începea, în 1930, prin înscrierea acestuia la cursurile Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu. Ulterior, în 1933, participa, alături de tatăl său, la serbarea de închidere a anului școlar, urmând a se întoarce, în 1936, pentru a lua parte la întreceri sportive ori la lecții de religie și de istorie.

Locul in care s-a format ultimul rege al Romaniei
Locul in care s-a format ultimul rege al Romaniei

Liceul militar de la Mănăstirea Dealului este destinat a forma elemente de valoare pentru şcoalele militare pregătitoare, dând tinerilor o educație militară aleasă, cum şi o instrucțiune egală cu aceea pe care o capătă în şcoalele secundare ale Ministerului de instrucțiune şi culte, se arată în Înaltul Decret nr. 3056 din 9 iunie 1912.

Regele Mihai I al României a revenit în Târgoviște în anul 2001, împreună cu Regina Ana, pentru a fi prezent la comemorarea a patru sute de ani de la martiriul marelui voievod Mihai Viteazul.

Ultima vizită a avut loc la 15 iunie 2010, când Regele Mihai I, împreună cu câțiva membri ai Familiei Regale, s-au întâlnit, într-un cadru privat, cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Dr. NIFON, Arhiepiscopul Târgoviștei.

Sursă foto: Facebook Mirela Alis Dobrescu

Urmăriți Impact.ro și pe