Ziua Imnului Național 2022. Restricții de trafic în mai multe zone din Capitală pe 29 iulie

Andra Daoud 27.07.2022, 12:24
Ziua Imnului Național 2022. Restricții de trafic în mai multe zone din Capitală pe 29 iulie

Vineri, 29 iulie, se sărbătorește Ziua Imnului Național 2022. Pentru traficul din București, acest lucru va însemna unele schimbări și restricții de ciuculație. Cetățenii care au treabă în oraș vineri trebuie să știe ce schimbări vor avea loc, astfel încât să nu le fie afectat programul. Ce străzi vor fi închise și ce autobuze vor avea un traseu deviat în această zi.

Ziua Imnului Național 2022 – restricții de trafic

În fiecare an, de Ziua Imnului Național, autoritățile locale organizează anumite evenimente care au un impact asupra felului în care se desfășoară traficul. În București, ca în fiecare an, se anunță unele modificări ale traficului rutier. Astfel, vineri, 29 iulie 2022, traficul bucureștean în zona centrală se va desfășura cu unele restricții.

Autobuzele de pe linia 361 vor fi deviate de la traseul obișnuit și vor circula pe un traseu modificat, timp de aproximativ 3 ore. Mai exact, în intervalul orar 9:15 – 12:00, ca urmare a restricțiilor de trafic rutier pe Calea Victoriei, între Strada Dem. I. Dobrescu și Bulevardul Regina Elisabeta, pentru desfășurarea evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Imnului Național, traseul acestor autobuze va fi deviat, după cum au anunțat autoritățile locale.

În intervalul menționat, la dispoziția Brigăzii Rutiere de Poliție, autobuzele 361 vor circula pe traseul obișnuit între capătul de linie „Complex Comercial Băneasa” și intersecția Calea Victoriei/ Strada C.A. Rosetti, apoi pe Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Bulevardul I.C. Brătianu până la capătul de linie „Piața Unirii”.

Ziua Imnului Național 2022 vine cu restricții și pentru cei care se deplasează cu mașina personală, mijloace de transport public de suprafață sau folosesc servicii de taxi. Vineri, 29 iulie, între orele 10:00 și 11:00, traficul pe Bulevardul Regina Elisabeta, între Piața Universității și Strada Ion Brezoianu va fi restricționat timp de 5 minute. Polițiștii de la Brigada Rutieră vor trage pe dreapta mijloacele de transport public, pentru 5 minute, după care traficul se va relua în mod obișnuit.

Ziua Imnului National 2022. Restrictii de trafic in mai multe zone din Capitala pe 29 iulie 1
Linia de autobuze 361 va avea un traseu modificat de Ziua Imnului National

Ziua Imnului Național 2022 – de când se sărbătorește

Ziua Imnului a fost instituită prin lege, în anul 1998. Legea nr. 99/1998, mai exact, este cea care prevede ca această zi să fie marcată de autorități și de instituțiile statului, prin organizarea unor evenimente și manifestări culturale dedicate imnului. La acestea se adaugă ceremonii militare specifice și toate sunt menite să evoce spiritul tradițional românesc.

Ziua Imnului Național 2022 se referă la imnul „Deșteaptă-te, române”, pe care România îl are din anul 1989, de după căderea regimului comunist. Actualul imn a răsunat însă pentru prima dată în contextul Revoluției de la 1848. Puțini știu că România a avut alte 6 imnuri naționale înainte de „Deșteaptă-te, române”.

Primul imn al României a apărut în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta se numea „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor” și a fost compus de violonistul Eduard Hubsch pentru un concurs public al cărui premiu a fost de 100 de galbeni. Cântecul nu a avut însă versuri până în 1881, atunci când poetul Vasile Alecsandri a compus textul. Ulterior, în 1884, avea să devină „Imnul regal român”, intonat, pentru prima dată, la încoronarea regelui Carol I.

De la „Zdrobite cătușe” la „Deșteaptă-te, române”

În 1948, în România s-a instalat comunismul și odată cu noul regim, imnul de stat a fost schimbat. În ziarul „Flacăra” a apărut pentru prima dată noul imn al României: „Zdrobite cătuşe”. A fost un cântec de propagandă menit să elogieze prietenia cu poporul rus eliberator.

Cinci ani mai târziu, imnul „Zdrobite cătușe” este înlocuit de „Te slăvim, Românie!”. Este vorba tot despre un cântec de propagandă care aduce preamărire regimului sovietic. Acesta a fost imnul de stat din 1953 până în anul 1975, când Ceaușescu și-a dorit o altă melodie, mai puțin stalinistă.

Așa au ajuns românii să cânte „Pe-al nostru steag e scris Unire”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu. Însă nu a durat decât doi ani. În 1977 noul imn al Republicii Socialiste România a devenit „Trei culori cunosc pe lume”, imn care a fost intonat până la sfârşitul anului 1989. În timpul Revoluției din decembrie 1989, românii au început să cânte pe străzi ”Deșteaptă-te române!”, care a devenit imnul național, valabil până în ziua de astăzi.

Potrivit Constituției, imnul de stat alături de drapel, Ziua Naţională, stema şi sigiliul statului reprezintă ceea ce numim simbolurile naţionale.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe