Ce pensie va încasa Sorin Oprescu de pe urma mandatului de Primar al Bucureștiului

Emanuela Pană, Narcisa Tomulescu 23.08.2021, 14:53
Ce pensie va încasa Sorin Oprescu de pe urma mandatului de Primar al Bucureștiului

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, are un dosar demn de Cartea Recordurilor: 90 de termene și nicio sentință finală. Trimis în judecată de DNA în luna noiembrie a anului 2015, politicianul a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare. Au trecut de atunci 5 ani și jumătate, iar procesul lui Sorin Oprescu are un nou termen: 9 septembrie 2021! Fostul primar general este acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat. Cât ar urma să încaseze Oprescu de pe urma mandatului de primar, afli în continuare.

Ce pensie ar putea încasa Sorin Oprescu, fostul edil al Capitalei

Sorin Oprescu, Traian Băsescu, Marian Vanghelie și Andrei Chiliman sunt doar câteva dintre numele celor care figurează pe lista celor care vor beneficia de pensii speciale. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene ar putea primi pensii speciale cuprinse între 1.500 și 6.500 de lei, cu condiția să nu fie condamnați definitiv.

Potrivit legii privind Statutul aleșilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, primarii, viceprimarii, președinții de Consilii Județene și vicepreședinții acestora care îndeplinesc condițiile vârstei de pensionare vor putea beneficia la încetarea mandatului de o pensie specială (indemnizație pentru limita de vârstă) în același regim cu senatorii și deputații. Aceasta se poate acumula cu orice alt tip de pensie din sistemul public.

Cele două condiții majore pe care aleșii locali trebuie să le îndeplinească pentru a primi pensie specială sunt: să nu fie realeși pentru un nou mandat și să nu fi fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție, precum luarea de mită sau traficul de influență (fapte care nu-i sunt străine lui Sorin Oprescu).

Primarul suspendat al Capitalei ar putea beneficia, în cazul în care nu va fi condamnat definitiv în dosarul în care este judecat pentru corupție, o pensie speciala brută de aproximativ 4.700 de lei.

Reamintim că Sorin Oprescu a avut un mandat complet la Primăria Capitalei (condiție necesară pentru acordarea pensiei), și un al doilea mandat, incomplet, de 3 ani și 7 luni, până la suspendarea din funcție, lucru care s-a îmtâmplat în septembrie 2015.

Citește și: Probleme mari pentru Sorin Oprescu. Procurorii cer pedeapsa maximă pentru fostul edil al Capitalei

Dosarul lui Oprescu, demn de Cartea Recordurilor

După cum aminteam și mai sus, procesul lui Sorin Oprescu se întinde deja pe 5 ani și jumătate, iar anul acesta, pe data de 16 aprilie, în loc să pronunțe verdictul, așa cum stabilise, Curtea de Apel București a anunțat că repune cauza pe rol „pentru constituirea unui complet de divergenţă“, ceea ce înseamnă că judecătorii desemnați inițial nu au căzut de acord privind o decizie finală, astfel că acestora și se alătură un al treilea judecător. Prin urmare, verdictul va fi dat pe baza unui vot majoritar.

Prins în flagrant și arestat pe data de 6 septembrie 2015, pe când se afla la cel de-al doilea mandat de primar al Capitalei, Sorin Oprescu are parte de un proces devenit istoric: 90 de termene, 5 ani şi jumătate şi nicio sentință finală…

Politicianul este judecat, alături de alți 8 inculpați, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat.

Oprescu, în instanță: „Nu am încălcat niciodată legea“

O spun fără falsă modestie, în viața mea am facut bine pentru oameni. (…) Toate acuzațiile care mi s-au adus sunt facute pe vorbele unui om care a comis aceasta delațiune pentru a-și obține o pedeapsă mai mica. (…) De-a lungul mandatului de primar general am avut 462 de plângeri penale, toate sunt incheiate cu NUP. N-am încălcat niciodată legea.

Am aproape 50 de ani de muncă. Nu am trecut de bariera pe care mi-a dat o educația. Va rog să țineți  seamă că, totuși, am fost și încă mai sunt chirurg, am fost primar general, senator și nu in ultimul rand am o pregatirs academica de ani de zile.

Și nu mi s-a reproșat niciodată nici ca mi-a lipsit vreun ban, profesionalismul, că aă fi fost un nemernic care a încălcat legea și am incercat să mă ascund“, declara Sorin Oprescu în luna aprilie, în ultimul cuvânt în fața instanței.

Urmăriți Impact.ro și pe