Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Pe ce dată pică și ce este bine să pui neapărat pe masa din bucătărie

Emanuela Pană 09.11.2022, 14:57
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Pe ce dată pică și ce este bine să pui neapărat pe masa din bucătărie

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Lăsatul Secului este ziua care anunță Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului – unul dintre cele mai importante posturi de peste an – și reprezintă ultima zi când se mai poate mânca de dulce. Când se sărbătorește Lăsata Secului și care sunt tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare, în continuare.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri românești. Ce trebuie să faci?

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de dulce, dinaintea începerii Postului Crăciunului, unul dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă. Altfel spus, Lăsata Secului se referă la ziua premergătoare unui post mare.

Singurul post care are două Lăsata Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și ca Postul cel Mare – cel mai lung și mai important, dar și cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii. Primul este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, iar a doua astfel de sărbătoare este pentru ouă, pește și lactate și se ține în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Lăsata Secului este o sărbătoare extrem de importantă în multe zone rurale din țară, fiind marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, care diferă de la o zonă la alta. Lăsata Secului marchează, de asemenea, momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi și are loc în 2022 la data de 14 noiembrie (luni), potrivit calendarului creștin-ortodox. În anii în care această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai devreme.

Lăsata Secului, tradiții și obiceiuri la români

O tradiție comună de Lasata Secului este ideea de masă festivă care reunește toată familia cu scopul de a petrece această sărbătoare. În Bărăgan, de pildă, un vechi obicei spune că în această zi trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, urmând ca a doua zi să fie aruncate afară spre răsărit.

Lasata Secului pentru Postul Craciunului 2022
Traditii si obiceiuri romanesti de Lasata Secului pentru Postul Craciunului

Un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua dinaintea începerii Postului Crăciunului presupune spălarea vaselor în care s-a gătit de dulce. Așadar, femeile spală toate vasele în care au pregătit mâncare de dulce, pentru ca ele să fie utilizate doar pentru mâncare de post în următoarele 40 de zile. În trecut, vasele erau dezinfectate cu cenușă.

În Covasna, odată cu Lăsata Secului se practică obiceiul focurilor purificatoare. Astfel, oamenii aprind focuri pe dealuri când se lasă seara, cu scopul de a fi purificată comunitatea respectivă, dar și pentru alungarea spiritelor rele.

Un alt obicei întâlnit la noi în țară, mai exact în Muntenia, este cel al plăcintelor cu brânză dulce. Odată cu acest obicei, nurorile au ocazia să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care să le ofere soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să se mențină dulci și în timpul postului.

Un alt obicei culinar constă în gătirea pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că acest aliment va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, anotimul rece va fi greu, iar dacă e subțire, iarna va fi ușoară.

Tradiția mai spune că în ziua în care se lasă sec așezarea mesei se face către răsărit. Concret, farfuriile și tacâmurile trebuie orientate spre răsărit, deoarece astfel se sporește norocul. Totodată, pe masă va sta o icoană, pentru că dă un aspect sacru.

Vasele în care s-a gătit la data de 14 noiembrie trebuie puse cu gura în jos, pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele. De asemenea, fața de masă trebuie să fie albă, iar asta pentru că albul simbolizează puritatea și-i pregătește pe credincioși de venirea pe lume a Domnului Iisus Hristos. Conform tradiției, în mijlocul mesei se pune pâine și sare.

Oamenii care locuiesc la case își ung ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele, iar femeile fac turte de mălai de Lăsata Secului și le dau de pomană pentru sufletele morților și viilor deopotrivă. Totodată, se servesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide, care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Sărbătoarea de Lăsata Secului este extrem de importantă la români, care o respectă cu strictețe încă din vremuri străvechi. Însă, pe lângă tradiții și obiceiuri, există și anumite activități interzise în această zi. Iată ce nu ai voie să faci de Lasata Secului pentru Postul Crăciunului 2022:

  • Rudele care se strâng la masa de Lasata Secului nu au voie să vină cu mâna goală la gazdă, ci trebuie să aducă „găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin“;
  • Femeile nu au voie să coasă sau să toarcă în această zi, pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei;
  • De Lasata Secului nu se așează farfuriile pentru mâncare la întâmplare. Se spune că așezarea farfuriilor și tacâmurilor pe masă în mod aleatoriu poate aduce necazuri în gospodărie. Masa trebuie așezată cu fața spre răsărit, indiferent că este vorba despre prânz sau cină;
  • Nu se pune față de masă colorată;
  • Nu se împrumută pe nimeni cu nimic;
  • De Lăsata Secului nu este indicat să se consume carne de porc;
  • În această zi nu se servește mâncare nesărată;
  • Nu se spală haine de Lăsata Secului.

Când începe Postul Nașterii Domnului?

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și are scopul de a-i pregăti pe credincioși pentru sărbătoarea nașterii Mântuitorului.

Cand incepe postul Craciunului
Cand incepe postul Craciunului

Postul Crăciunului marchează perioada de abstinență și penitență practicată de Biserica Ortodoxă Răsăriteană, Biserica Ortodoxă Orientală și Biserica Catolică în pregătirea Nașterii lui Iisus, sărbătorită an de an la data de 25 decembrie.

În 2022, Postul Crăciunului va începe marți, 15 noiembrie, și se va încheia la finalul zilei de 24 decembrie. Postul se întinde pe o durată de 40 de zile, timp în care sunt îmbinate pocăința cu milostenia și cu fapta bună.

Postul Nașterii Domnului nu este atât de restrictiv precum Postul Paștelui (având în vedere că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește), dar poate fi benefic pentru credincioși, având rolul de a-i curăța atât trupește, cât și sufletește.

Prin durata lui de 40 de zile, Postul Crăciunului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu (Decalogul) scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, dar și de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii Mântuitorului.

Zile cu dezlegare la pește – Postul Crăciunului 2022

  • 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie;
  • 26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă);
  • 27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică);
  • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie;
  • 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă);
  • 4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică);
  • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni);
  • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie;
  • 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă);
  • 11 decembrie: Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică);
  • 12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni);
  • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți);
  • 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă);
  • 18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică).
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...