Zile libere aprilie 2022. Românii vor avea o minivacanță de 4 zile. Când și cum se acordă

Stan Filon 29.03.2022, 09:24
Zile libere aprilie 2022. Românii vor avea o minivacanță de 4 zile. Când și cum se acordă

Românii se pregătesc de o minivacanță în luna aprilie, cu ocazia Paștelui. Cu toții vom avea patru zile libere, fie că vorbim de Paștele catolic sau cel ortodox. Sărbătoare va fi nu doar pentru bugetari, ci și pentru angajații din mediul privat. Trebuie menționat faptul că angajatorii care nu vor acorda zile libere angajaților cu ocazia Paștelui pot primi amenzi serioase din partea organelor statului.

Românii vor avea în luna aprilie o minivacanță de 4 zile libere cu ocazia Paștelui 2022

Paștele catolic, cât și cel ortodox sunt sărbătorite anul acesta în luna aprilie. Așadar, în acest an, zilele libere cu ocazia Paștelui catolic sunt 15 aprilie – Vinerea Mare și 17 plus 18 aprilie – prima şi a doua zi de Paşte. În schimb, sărbătorile legale aferente Paştelui ortodox sunt 22 – Vinerea Mare, 24 şi 25 aprilie – prima şi a doua zi de Paşte.

De câțiva ani de zile, în România s-a stabilit că liberele legale de Paște care se dublează, adică acordate și pentru Paștele catolic, și pentru cel ortodox, se recuperează ulterior. Cei care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile trebuie să fie recompensați de către angajator. Astfel, salariații din România, fie că sunt catolici sau ortodocși, beneficiază de o minivacanță de patru zile cu ocazia sărbătorilor pascale.

Romanii vor avea in luna aprilie o minivacanta de 4 zile libere cu ocazia Pastelui 2022
Romanii vor avea in luna aprilie o minivacanta de 4 zile libere cu ocazia Pastelui 2022

Cum sunt recompensați angajații care lucrează de Paște

Din 2020, salariaţii care primesc zile libere pentru Paştele ortodox şi apoi primesc liber și pentru cel catolic trebuie să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator. În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Cu toate că în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, sunt anumite ramuri care nu își pot întrerupe activitatea, așa cum este cazul unităților sanitare, cele din  alimentația publică, unde trebuie să muncească cineva, chiar și de Paște.

Ei bine, în astfel de situații, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care zilele libere nu pot fi acordate angajaților care au lucrat de Paște, angajatorul este obligat să le acorde acestora un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. Legea spune clar că angajatorii care nu își recompensează angajații cu zile libere sau salariu de 100% riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...