Zi liberă pentru românii care se vaccinează în timpul săptămânii. Ce alte noutăţi propune Alexandru Rafila

Ana Anitoiu, Mihai Cheleș 28.04.2021, 16:36
Zi liberă pentru românii care se vaccinează în timpul săptămânii. Ce alte noutăţi propune Alexandru Rafila

Zi liberă pentru românii care se vaccinează anti-Covid-19 în timpul săptămânii. Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat miercuri că autoritățile ar putea oferi acest beneficiu persoanelor care se imunizează de luni până vineri. Politicianul a propus și alte noutăți în campania de vaccinare, în contextul în care numărul celor interesați scade rapid.

Zi liberă pentru cei care se vaccinează anti-Covid-19 în timpul săptămânii. Ce alte noutăți propune Alexandru Rafila

În afară de măsura de a oferi dreptul la o zi liberă pentru cei care se vaccinează anti-Covid-19 în timpul săptămânii, Alexandru Rafila a venit și cu alte idei pentru încurajarea campaniei de imunizare împotriva coronavirusului.

”În mediul rural absolut obligatoriu trebuie găsită o soluţie de colaborare cu autorităţile locale, iar aceste centre mobile de vaccinare care se intenţionează să fie trimise trebuie să ajungă acolo când situaţia e pregătită la nivelul fiecărei comune. Trebuie să existe o peridiocitate fixă pentru ca aceste centre de vaccinare să fie cunoscute de locuitori, pe deoparte, şi în parteneriat sau fără, dar de obicei în parteneriat cu medicii de familie, cred că se pot obţine bune rezultate în mediul rural”, a declarat deputatul PSD.

Zi libera romani vaccinati Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, despre vaccinarea angajaților din domeniul alimentației publice

De asemenea, Alexandru Rafila a propus ca agenții economici să fie încurajați să își consilieze angajații în vederea vaccinării anti-Covid-19. Politicianul a precizat că apoi unitățile în care cei mai mulți angajați sunt imunizați ar putea fi promovate drept unități fără risc pentru clienți.

”O altă sugestie e încurajarea agenţilor economici din zona serviciilor de alimentaţie publică să îşi vaccineze personalul, să îi consilieze încât toţi angajaţii, dacă se poate, sau majoritatea să fie vaccinaţi. Astfel de unităţi ar putea să fie promovate ca unităţi care oferă servicii de diverse naturi sau de alimentaţie publică fără risc pentru cei care intră în aceste unităţi. Cred că este o foarte bună posibilitate ca acest lucru să se întâmple”, a explicat deputatul PSD.

Zi liberă pentru cei care se vaccinează în timpul săptămânii. Propunerea USR-PLUS

Propunerea de a fi acordată o zi liberă plătită, ce să nu fie luată în considerare drept concediu de odihnă, pentru persoanele care se vaccinează anti-Covid-19 în timpul săptămânii a fost făcută și de parlamentarii USR-PLUS. Aceștia au propus ca angajații să beneficieze de o astfel de zi liberă la cerere.

În plus, iniţiativa legislativă ce modifică Legea nr. 55/2020 propune să se acorde: o zi scutire de frecvenţă, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor; precum și o zi liberă plătită, ce nu se include în durata concediului de odihnă, pentru unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

”Ziua liberă pe care o pot cere angajaţii este valabilă atât pentru primul vaccin, cât şi pentru rapel. Am introdus şi posibilitatea unei zile libere pentru părinţi, pentru momentul în care va fi disponibilă vaccinarea pentru copii. În acel moment vor avea zi liberă dacă copilul va fi vaccinat, iar copiii vor avea absenţa la şcoală motivată”, a spus deputata USR PLUS Oana Ţoiu, preşedinta Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...