Zi decisivă pentru războiul din Ucraina. Ce face NATO după jumătatea lunii ianuarie

Beatrice Dumitru 03.01.2023, 08:20
Zi decisivă pentru războiul din Ucraina. Ce face NATO după jumătatea lunii ianuarie

314 zile au trecut de când Rusia a declanșat războiul din Ucraina și nu dă semne că vrea să-l încheie. Mai mult, președintele Volodimir Zelenski susține că are informații potrivit cărora Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone fabricate în Iran. În acest context, NATO a anunțat că trebuie să-și crească producția de arme pentru a sprijini Kievul și a mai luat o decizie care ar putea fi decisivă pentru conflictul din Ucraina.

Anunțul NATO cu privire la războiul din Ucraina

Atacurile rusești cu drone asupra Ucrainei par să fi crescut în ultimele zile, Moscova lansând loviruei asupra orașelor și centralelor electrice din întreaga țară în ultimele trei nopți. Forțele ruse au tras de 224 de ori în direcția orașului Bahmut, din regiunea Donețk, în 24 de ore, a anunțat armata ucraineană pe 2 ianuarie.

În acest context, Comitetul militar al NATO, condus de olandezul Rob Bauer, va organiza o reuniune pe 18-19 ianuarie la Bruxelles, unde şefii de Stat Major din țările Alianței vor discuta, printre altele, despre evoluția războiului din Ucraina și sprijinul continuu pentru Kiev, a anunțat Alianța Militară într-un comunicat. La întâlnire vor participa cei 30 de şefi de Stat Major ai armatelor celor 30 de țări și omologii lor din Suedia și Finlanda, ţări viitoare membre ale Alianţei.

Zi decisivă pentru războiul din Ucraina. Ce face NATO după jumătatea lunii ianuarie
Războiul din Ucraina a fost lansat pe 24 februarie 2022.

Întâlnirea va include o discuție despre războiul din Ucraina lansat de Rusia pe 24 februaruie 2022, dar și despre chestiuni de importanță strategică pentru Alianță. De asemenea, în sesiunea finală, Comitetul militar va discuta despre sprijinul continuu al NATO pentru Kiev.

Se va concentra pe observațiile timpurii despre războiul aflat în desfășurare în Ucraina și pe accelerarea implementării Conceptului NATO. Șefii Apărării vor discuta despre capacitatea militară și capacitatea NATO de a apăra Alianța împotriva tuturor provocărilor, acum și în viitor”, potrivit comunicatului.

Jens Stoltenberg a cerut ca NATO să-și crescă producția de arme

În a doua zi a întâlnirii (19 ianuarie) va fi examinată situaţia pe teren în Kosovo – în urma recentelor tensiuni între sârbii kosovari şi autorităţile de la Pristina, în cadrul unei reuniuni cu KFOR, misiunea condusă de NATO pentru asigurarea stabilităţii în Kosovo.

Jens Stoltenberg a subliniat, într-un interviu acordat duminică postului BBC, că statele NATO trebuie să-şi crească producţia de arme şi muniţii pentru a sprijini în continuare Kievul, în contextul în care războiul se prelungeşte, iar nevoia Ucrainei de materiale militare crește.

Ceea ce am văzut este că Rusia nu dă semne că renunţă la scopul său general de a prelua controlul asupra Ucrainei. Forţele ucrainene au avut prim-planul timp de mai multe luni, dar ştim, de asemenea, că Rusia a mobilizat multe forţe, multe dintre ele sunt instruite acum. Este posibl ca acest război să se încheie la masa negocierilor, dar crucială pentru rezultatul unor asemenea discuții este puterea Ucrainei pe câmpul de luptă„, a declarat Jens Stoltenberg.

De asemenea, președintele Volodimir Zelenski susține că a primit rapoarte de informații potrivit cărora Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone din Iran în încercarea de a demoraliza Ucraina, după ce forțele Kievului au efectuat un atac în care ar fi ucis sute de soldați ruși în regiunea Donbas. Într-o recunoaștere extrem de rară a pierderilor pe câmpul de luptă, Rusia a afirmat că atacul a ucis 63 dintre militarii săi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...