Zi de foc în Marea Britanie: sute de mii de oameni ies în stradă pentru a reclama „lovitura de stat” a lui Boris Johnson

Ciprian Ioana 31.08.2019, 13:34
Zi de foc în Marea Britanie: sute de mii de oameni ies în stradă pentru a reclama „lovitura de stat” a lui Boris Johnson

Sute de mii de britanici au declarat că vor protesta, sâmbătă, împotriva deciziei premierului Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului. În opinia celor care au anunțat că vor lua cu asalt străzile, ceea ce face noul șef al Guvernului este ca o „lovitură de stat”.

Sâmbătă se anunță a fi o zi de foc în Marea Britanie. Sute de mii de oameni, înfuriați că premierul Boris Johnson a cerut și a obținut suspendarea activității parlamentare înainte de Brexit, vor ieși pe străzi.

Se anunță proteste masive în mai multe orașe din Regat, iar mobilizarea polițiștilor e una de amploare.

Proteste similare au avut loc și zilele trecute. Oamenii care au ieșit în stradă înarmați cu bannere și pancarte susțin că ceea ce face premierul, instalat în funcție de scurtă vreme, seamănă cu o lovitură de stat. Parlamentarii intră în vacanță forțată în perioada 10 septembrie-14 octombrie.

Astfel, au foarte puțin timp la dispoziție, insuficient chiar, pentru a împiedica ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord, așa cum ar vrea Boris Johnson.

Proteste masive în Marea Britanie: mobilizare de urgență în rândul polițiștilor

Un susținător al mișcărilor de stradă este Jeremy Corbyn, lider al laburiștilor.

„Indignarea publică e justificată în condițiile în care Boris Johnson a îngropat democrația.  Oamenii au dreptul să ia cu asalt străzile și am încurajat pe toată lumea să se alăture demonstrațiilor în Londra și în întreaga țară”, a spus liderul din opoziție.

Protestarii s-au mobilizat pe Facebook, acolo unde îndemnul a fost făcut sub sloganul „Opriți lovitura de stat, apărați democrația!”.

Proteste de amploare sunt programate, sâmbătă, în Birmingham, Manchester, Liverpool, Newcastle, Bristol, Glasgow și Swansea. Săptămâna trecută, au avut loc nu mai puțin de 80 de demonstrații împotriva planului lui Boris Johnson.

Forțele de ordine au luat măsuri de urgență pentru a se asigura că protestele nu degenerează. Mii de polițiști au fost mobilizați pentru a preîntâmpina eventuale acte de violență.

Oamenii sunt indignați pentru că premierul i-a cerut Reginei și a și obținut suspendarea activității parlamentare. Pe perioada în care Parlamentul intră în vacanță forțată, Boris Johnson își poate pune în aplicare planul de a scoate Marea Britanie din UE fără niciun acord.

E o situația dezastruoasă pentru ambele părți, dar șeful Guvernului nu dă semne că poate fi înduplecat.

Citește și Criza politică din Marea Britanie, explicată în 600 de cuvinte

VIDEO cu protestele din ultimele zile:

Urmăriți Impact.ro și pe