Tot ce trebuie să știi despre criza declanșată de Boris Johnson în Marea Britanie, chiar înainte de Brexit

Alexandru Ioanid 29.08.2019, 13:10
Tot ce trebuie să știi despre criza declanșată de Boris Johnson în Marea Britanie, chiar înainte de Brexit

Boris Johnson a făcut, miercuri, o mișcare pe care nimeni nu a anticipat-o. I-a cerut Reginei suspendarea Parlamentului și a obținut o „vacanță” pentru parlamentarii britanici, pe care aceștia nu și-o doreau. În toată această perioadă, Boris Johnson va pune în practică Brexit după bunul plac.

Ce s-a întâmplat în Marea Britanie?

Pe scurt: într-o mutare surpriză chiar și pentru unii dintre membrii Guvernului, excentricul premier Boris Johnson i-a cerut Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a, suspendarea Parlamentului. Parlamentarii începeau noua sesiune pe 3 septembrie, iar Johnson a vrut să-i trimită în vacanță forțată de pe 10 septembrie până pe 14 octombrie.

Și a reușit. 

Ședință a Parlamentul britanic
Ședință în Parlamentul Marii Britanii

De regulă, parlamentarii întrerup activitatea vreme de câteva săptămâni în lunile de toamnă. Dar acum nu era cazul. Pentru că se apropie Brexit. Data la care Regatul va ieși din Uniunea Europeană, cu sau fără acord, este 31 octombrie.

Boris Johnson a fost clar: va scoate țara din UE chiar și fără un acord. De partea cealaltă, mulți parlamentari ar vrea, totuși, să încheie colaborarea cu UE cu un acord, după cum arată BBC.

Doar că acum vor avea activitatea suspendată. De pe 10 septembrie până pe 14 octombrie. În timpul în care lucrează nu prea pot face mare lucru.

E legală suspendarea Parlamentului?

Specialiștii susțin că da. Doar că circumstanțele sunt neobișnuite. Parlamentul e cel care trebuie să se ocupe de partea legislativă a Brexitului și tocmai în această perioadă a fost „tras pe dreapta”.

Daor că Guvernul nu poate fi tras la răspundere în niciun fel, pentru că premierul Boris Johnson n-a încălcat, practic, nicio lege. Parlamentarii nu prea au multe soluții în acest moment. Fie acceptă situația și se resemnează în fața faptului că Marea Britanie va fi scoasă de Boris Johnson din UE fără acord, fie încearcă să demareze o procedură privind un vot de încredere la adresa Guvernului.

Ar fi echivalentul unei moțiuni de cenzură în România.

De ce a acceptat Regina Marii Britanii suspendarea Parlamentului?

Atribuțiile Reginei Marii Britanii în politică sunt extrem de limitate. Din punct de vedere tehnic, Guvernul era obligat să ceară o semnătură din partea Reginei pentru suspendarea Parlamentului.

Dar e doar o formalitate. Sigur, putea să refuze să semneze. Dar ar fi fost o premieră, Regina nu se implică în astfel de chestiuni sensibile din punct de vedere politic.

Așa că a preferat să semneze. A dat curs unei solicitări formale, așa cum face de fiecare dată.

Ce se întâmplă acum?

Adevărul e că nimeni nu prea știe. Parlamentarii vor veni la muncă marți, pe 3 septembrie. După doar șapte zile, activitatea lor va fi suspendată până pe 14 ocotmbrie. Adică cu doar două săptămâni înaine de data la care Regatul va părăsi Uniunea Europeană.

Dacă, totuși, parlamentarii reușesc să obțină exercitarea unui vot de încredere la adresa Guvernului și demersul trece, ar urma alegeri generale în luna octombrie. Din nou, incertitudine politică.

Ce se întâmplă cu Brexit?

Brexit Boris Johnson

În scenariul în care vor avea loc alegeri în luna octombrie, totul depinde de cei care câștigă. Iar conservatorii, cei aflați acum la putere, sunt cotați cu cele mai mari șanse. Sondajele îi dau undeva la 31%,  în fața celor aproximativ 20 procente pe care le-ar înregistra laburiștii.

Aceștia din urmă sunt împărțiți în opinii. Unii militează pentru Brexit, alții se opun divorțului. Chiar și așa, o victorie a conservatorilor nu e suficientă. Pentru că există alte partide care se opun ieșirii din UE, așa cum sunt democrații liberali și naționaliștii scoțieni.

Și mai e și partidul lui Nigel Farage, care vrea Marea Britanie afară din UE cât mai repede. Așa că e greu de spus cum și dacă se poate forma o majoritate în cazul în care au loc noi alegeri în luna octombrie.

Teoretic,  Brexit se va întâmpla. Cu sau fără acord, Regatul va ieși din Uniunea Europeană la 31 octombrie, așa cum s-a stabilit. Ce se întâmplă până atunci e greu de prezis.

Urmăriți Impact.ro și pe