Zelenski, optimist cu privire la noul procuror general al Ucrainei: „Știe cum să lucreze sistematic”

Elena Avramescu 28.07.2022, 08:15
Zelenski, optimist cu privire la noul procuror general al Ucrainei: „Știe cum să lucreze sistematic”

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a concediat pe șeful serviciului de securitate al țării și pe procurorul general al acesteia, din cauza sutelor de proceduri penale trădarea și colaborarea din partea oamenilor din departamentele lor. Astfel că a demis-o pe procurorul general Irina Venediktova, dar și pe Ivan Bakanov, un prieten din copilărie și fost partener de afaceri care a condus serviciul de securitate al Ucrainei, SBU.

Cuvinte de laudă la adresa noului procuror general al Ucrainei

„Peste 60 de angajați ai parchetului și ai SBU au rămas pe teritoriul ocupat și lucrează împotriva statului nostru. O astfel de serie de crime împotriva fundamentelor securității naționale a statului și legăturile înregistrate între forțele de securitate ucrainene și serviciile speciale ruse pun multe întrebări serioase cu privire la liderii lor”, a spus Volodimir Zelenski, motivându-și decizia.

În cursul zilei de astăzi s-a aflat că Andrii Kostin este noul procuror general al Ucrainei, iar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vorbit despre numirea acestuia de către Parlamentul ucrainean în mesajul video transmis miercuri noapte.

„Este o persoană cinstită, profesionistă, ştie cum să lucreze sistematic. Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale.

Aceasta înseamnă cooperare cu Curtea Penală Internaţională, cu statele partenere care ajută la identificarea unor vinovaţi anume printre militarii ruşi; aceasta înseamnă înregistrarea faptelor crimelor comise de ocupanţi, asigurând o bază de dovezi pentru anchetarea fiecărui criminal de război.

Instituţia Procurorului General este una dintre instituţiile cheie care lucrează pentru a face răspunzători toţi criminalii şi torţionarii ruşi pentru crimele împotriva ucrainenilor”, a spus Volodimir Zelenski.

În cursul zilei de miercuri, Parlamentul Ucrainei a aprobat o rezoluţie de numire a parlamentarului Andrii Kostin în funcţia de procuror general al ţării, la scurt timp după ce fostul procuror general Irina Venediktova a fost demis săptămâna trecută.

Zelenski i-a concediat pe seful Serviciului de Securitate si pe procurorul general al Ucrainei
Razboi in Ucraina

Rusia deține controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina

În timp ce Ucraina își alegea noul procuror general, Rusia a reușit să preia controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina, iar acum are loc o redesfăşurare masivă de trupe în trei regiuni din sud. Informația a fost confirmată de către un consilier prezidenţial ucrainean.

În cursul serii de miercuri, forțele ruse au reușit să captureze centrala electrică Vuhlehirsk, care a fost construită în perioada sovietică şi este alimentată cu cărbune,  fiind primul câştig semnificativ al Moscovei după aproape trei săptămâni.

Cel care a confirmat informația a fost Oleksei Arestovici, un consilier al preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, spunând totuși că este un avantaj tactic relativ mic pentru Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...