Zelenski, noi declarații despre aderarea Ucrainei la NATO: „Mergem spre această direcţie”

Elena Avramescu 03.10.2022, 08:10
Zelenski, noi declarații despre aderarea Ucrainei la NATO: „Mergem spre această direcţie”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un nou discurs, în care a ținut să vorbească, din nou, despre aderarea Ucrainei la Nato. Mai precis, șeful statului ucrainean a spus că este convins că Ucraina “va implementa proiectul” de aderare la NATO, ținând să aducă în context și declaraţia comună a liderilor a nouă state, între care şi Klaus Iohannis, președintele României.

Aderarea Ucrainei la NATO, la un pas de a deveni realitate

„Astăzi avem o declaraţie comună puternică a liderilor din nouă state NATO, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România şi Slovacia.

Ei au condamnat acţiunile Rusiei şi, cel mai important, au susţinut aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline NATO. Mergem spre această direcţie. Sunt sigur că vom implementa acest proiect”, a afirmat Zelenski în discursul de duminică seară.

Volodimir Zelenski deschis și subiectul vizita soţiei sale Olena în Turcia, împreună cu o delegaţie de oficiali ucraineni.

„S-au întâmplat lucruri importante astăzi (n.r. – duminică) în Turcia, în timpul vizitei Primei Doamne a Ucrainei, a şefului administraţiei prezidenţiale şi altor reprezentanţi ai noştri. În prezenţa Olenei, prima corvetă dintre cele care se vor construi pentru ţara noastră de către Turcia a fost lansată. Este corveta Hetman Ivan Mazepa. Construirea corvetei a început în 2021. (…)

Nu există motive pentru ca proiectul nostru de a construi o nouă flotă pentru Ucraina să eşueze. Vom iplementa toate plaanurile. Scopul nostru este că creăm o bază în toată regula pentru construirea şi mentenanţa navelor în Ucraina”, a mai spus acesta.

Modificari teritoriale in Europa? Urmeaza referendum pentru alipirea la o alta tara
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean a mai mărturisit că Andrii Iermak şi delegaţia ucraineană au vizitat facilităţile companiei Baykar, care produce cunoscutele drone Bayraktar, însă reuniunea nu este doar simbolică, ci și cât se poate de practică. Se pare că Ucraina se pregătește intens ca să creeze un centru de pregătire şi o fabrică a companiei Baykar în Ucraina, dar și să fabrice împreună motoare de aparate de zbor.

„Ucraina a fost şi va fi mereu unul dintre centrele europene pentru industria militară şi de aviaţie. Şi sunt mândru că pot spune aceste cuvinte absolut justificat, în baza rezultatelor celei de-a 221-a zi a războiului Rusiei împotriva ţării noastre. A fost şi o întâlnire între primele doamne ale Ucrainei şi Turciei – şi le mulţumesc preşedintelui Erdogan şi soţiei sale Emine pentru susţinerea continuă eforturilor nostre de readucere a păcii”, a mai spus Zelenski.

În timpul aceluiași discurs, Zelenski a ținut să menţioneze şi că a vorbit iar cu preşedintele francez Emmanuel Macron, iar subiectul central al discuției a fost referendumurile efectuate de Putin în Ucraina. Astfel că Emmanuel Macron este de partea Ucrainei în continuare și chiar a condamnat pseudo-referendumurile Rusiei şi tentativa de anexare a teritoriului nostru. În plus, au vorbit și despre noile sancțiune pregătite pentru Rusia.

După aceea, discuția s-a îndreptat către situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, dar și către răpirea directorului general al ZNPP Ihor Muraşov de către ocupanţii ruşi. Nu este nicio îndoială că aceasta este doar o altă manifestare a terorii ruse, pentru care statul terorist trebuie să suporte o pedeaapsă mai mare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...