Ucraina solicită aderarea „accelerată” la NATO, în timp ce Putin anexează peste 15% din teritoriul țării

Mihnea Tălău 30.09.2022, 18:12
Ucraina solicită aderarea „accelerată” la NATO, în timp ce Putin anexează peste 15% din teritoriul țării

Ucraina a depus, vineri, o cerere de „aderare accelerată” la NATO, în timp ce Moscova anexează patru regiuni ale națiunii asediate. Președintele rus Vladimir Putin a anexat patru regiuni ucrainene, afirmând într-un discurs ținut în Sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin că aceasta a fost „voința a milioane de oameni”. Replica Kievului nu a întârziat.

Ucraina semnează cererea de aderare accelerată la NATO

Ucraina și guvernele occidentale au descris aceste voturi ca fiind false, ilegitime și desfășurate sub amenințarea armelor.

Drept ripostă la declarațiile belicoase ale lui Putin, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că solicită ”aderarea accelerată la NATO”.

„De facto, ne-am făcut deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unul pe altul și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Într-o procedură care va fi în concordanță cu importanța noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Pe o bază accelerată. Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a anunțat Volodimir Zelenski, potrivit. The Miror.

Planul lui Zelenski dupa ce rusii au cucerit orasul Lisichansk 

SUA, ONU și NATO nu recunosc anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina

NATO consideră că referendumurile organizate de ruși în teritoriile ucrainene sunt unele ”false” fără nicio legitimitate. Acestea au fost făcute cu încălcarea flagrantă a dreptului inetrenațional.

”Referendumurile „false” de integrare în Rusia convocate în teritoriile ucrainene, aflate sub controlul forţelor ruse, în estul şi sudul Ucrainei, nu au nicio legitimitate şi constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la finalul unei convorbiri telefonice purtate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Poziția este  impărtățită si de ONU, Statele Unite şi aliaţii săi care susțin că „nu vor recunoaşte niciodată” Statele Unite şi aliaţii săi „nu vor recunoaşte niciodată” anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...