Zelenski cere din nou ajutor în timp ce Rusia intensifică atacurile în estul Ucrainei: „Doar așa putem supraviețui”

Cătălina Burghelea 11.04.2022, 13:41
Zelenski cere din nou ajutor în timp ce Rusia intensifică atacurile în estul Ucrainei: „Doar așa putem supraviețui”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că țara lui are nevoie de mai mult ajutor din străinătate, explicând că doar așa poate supraviețui invaziei rușilor, în timp ce Moscova își intensifică atacul asupra estului Ucrainei. Vorbind cu parlamentarii sud-coreeni prin video, luni, 11 aprilie, liderul de la Kiev a afirmat că Rusia nu va opri invazia lansată la sfârșitul lunii februarie, dacă nu va fi forțată să facă acest lucru de comunitatea internațională.

Volodimir Zelenski solicită și mai mult ajutor din străinătate

Volodimir Zelenski s-a adresat Adunării Naționale de la Seul, luni, 11 aprilie, ocazie cu care a afirmat că Rusia adună acum zeci de mii de trupe pentru următoarea ofensivă în partea de est a Ucrainei, după ce Putin a distrus alte regiuni ucrainene, inclusiv cel puțin 300 de spitale și clinici. Armata rusă încearcă să preia controlul asupra orașului-port Mariupol, o țintă cheie a cărei capturare ar lega zonele de control rusesc la vest și est.

„Mariupol a fost distrus. Sunt zeci de mii de morți, chiar și în ciuda acestui fapt, rușii nu își opresc ofensiva.”, a declarat președintele ucrainean în discursul său adresat parlamentarilor sud-coreeni.

Rusia intensifică bombardamentele în estul Ucrainei

În fața agresiunii Kremlinului, comunitatea internațională continuă să caute o soluție pentru încetarea focului. Cancelarul austriac Karl Nehammer urmează să se vadă cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, luni, 11 aprilie. Este prima întâlnire față în față a lui Putin cu un lider al Uniunii Europene de la începutul invaziei Rusiei (24 februarie).

„Mă voi întâlni cu Vladimir Putin la Moscova. Noi (n.r. – Austria) suntem neutri din punct de vedere militar, dar avem o poziție clară cu privire la războiul rus împotriva Ucrainei. El trebuie să se oprească! Sunt necesare coridoare umanitare, o încetare a focului și o anchetă completă a crimelor de război.”, a spus Nehammer înaintea vizitei.

Rusii au atacat biroul misiunii UE din Mariupol
Imagini din Mariupol. Foto: Twitter

Curtea Penală Internațională anchetează crimele din Bucha

Între timp, miniștrii de Externe din UE se întâlnesc la Luxemburg cu procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, pentru a discuta despre posibile crime de război în Ucraina. Moscova neagă că a vizat civili, dar sunt tot mai multe dovezi ale atrocităților comise de ruși în mai multe zone ale țării. Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a declarat că „sancțiunile sunt întotdeauna pe masă”.

Liderul de la Kiev a subliniat că cel puțin 300 de unități medicale au fost bombardate de forțele rusești. Indignarea internațională continuă pe măsură ce apar mai multe videoclipuri din orașul Bucha, unde au fost găsite sute de cadavre, multe cu mâinile legate și cu semne de tortură, după retragerea Rusiei. Kremlinul a susținut că măcelul din Bucha a fost înscenat de armata ucraineană.

Moscova a desemnat un nou comandant al forțelor militare

Federația Rusă își reorientează atacul militar asupra Donbasului, care cuprinde regiunile de est ale Ucrainei, Lugansk și Donețk, după ce s-a confruntat cu eșecuri în alte zone ale țării, inclusiv Kiev și Sumî. Înaintea ofensivei așteptate, Kremlinul l-a pus la cârma armatei pe generalul Aleksandr Dvornikov.

Vladimir Putin ar putea încerca acum să preia controlul asupra Donbasului și să declare victoria până la începutul lunii mai, înainte de sărbătoarea națională care celebrează victoria asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, potrivit oficialilor americani.

Cine este Aleksandr Dvornikov

Decizia sa de a-l numi pe Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, ca noul comandant al conflictului ar putea fi un alt indiciu că Rusia plănuiește o ofensivă la scară largă în est, au spus analiștii. Generalul are o reputație notorie pentru conducerea războiului din Siria, unde Rusia a bombardat zonele civile. Putin i-a acordat lui Dvornikov medalia Eroul Rusiei, una dintre cele mai înalte premii ale țării, pentru munca sa în Siria.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...