Zeci de mii de români au primit amenzi acasă. Greşeala care îţi scoate bani frumoşi din buzunar

Nicu Stan 12.09.2021, 15:22
Zeci de mii de români au primit amenzi acasă. Greşeala care îţi scoate bani  frumoşi din buzunar

Zeci de mii de români au primit acasă amenzile. Greşeala pe care mulți români o fac și din cauza căreia pierd bani frumoși din buzunare. Astfel, numărul celor sancționați se ridică la 50.000 de persoane. Ce trebuie să știi ca să nu repeți greșeala lor, vezi în articolul de mai jos.

50.000 de români au primit amenzile acasă. Vezi cu ce au greșit că să nu ajungi în situația lor

În 2019 au fost amendați 50000 de români care nu și-au achitat la timp dările stabilite prin declaraţia unică. Cu un an înainte numărul răi platnicilor, respectiv care au fost amendați, se ridică la totalul celor care își plătiseră taxele. Astfel, în 2018, au fost amendați nu mai puțin de 222.000 de români. În acel an cei care și-au plătit la timp dările s-a ridicat la 260000 de persoane fizice.

Pe 23 martie 2018 a intrat în vigoare actul normativ prin care Executivul anunţa o revoluţie fiscală din care care contribuabilii ar avea doar de câştigat. Vorbim despre OUG 18/2018 prin care Guvernul a introdus declaraţia unică privind veniturile estimate pe anul 2018 ale persoanelor fizice, un formular fiscal care, susținea Guvernul, că:

Romanii nu se decurca nici acum cu completarea declaratiei unice
Romanii nu se decurca nici acum cu completarea declaratiei unice

Ce credea Guvernul că rezolvă cu revoluția fiscală

-va elimina dificultăţile apărute în procesul de gestionare a deciziilor de impunere emise pentru persoanele fizice;
-va simplifica birocraţia prin reducerea numărului de declarații depuse de persoanele fizice, prin comasarea unor formulare fiscale;
-va simplifica modul de de stabilire a impozitului pe venit pentru contribuabil;
-va încuraja persoanele fizice care desfășoară activități economice să îşi declare transparent obligaţiile fiscale, în scopul îmbunătăţirii conformării.

Românii nu se descurcă nici acum cu completarea formularului

În fapt, după un an de revoluţie fiscală, românii încă nu știu să completeze formularul, care de altfel, are pe alocuri formulări alambicate și ambigue, iar parcurgerea lor este dificilă pentru cei mai mulți dintre contribualbili.

”În primul an al revoluţiei fiscale a declaraţiei unice, numărul persoanelor fizice amendate se apropie de cel al contribuabililor care şi-au plătit la timp dările aferente veniturilor extrasalariale din 2018”, arată datetele obţinute de economica.net de la ANAF.

Câți își plătiseră datoriile către stat

”Concret, aproape 222.000 de persoane fizice au primit amenzi pentru neachitarea la termen a dărilor stabilite prin declaraţia unică, pentru veniturile extrasalariale realizate în anul 2018”, reiese din informaţiile obţinute de aceiași sursă de la Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.

În 2019 numărul celor care nu au depus la timp declarația unică a scăzut la 50000.

La cât a ajuns cifra celor care au fost amendați în 2019

”Peste 50.000 de persoane fizice au fost amendate de Fisc pentru că nu au achitat la timp obligaţiile stabilite prin declaraţia unică, aferentă veniturilor extrasalariale încasate în anul 2019”, mai informează Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.

Astfel, în 2019, în jur de 498.000 de români şi-au achitat, la termen, dările aferente declaraţiei unice pentru veniturile realizate în acel an.

Urmăriți Impact.ro și pe