Zeci de copii ținuți în sclavie și obligați să cerșească, să spele parbrize și să vândă flori în centrul Bucureștiului

Irina Matei 19.05.2022, 12:31
Zeci de copii ținuți în sclavie și obligați să cerșească, să spele parbrize și să vândă flori în centrul Bucureștiului

Procurorii DIICOT și polițiștii i-au prins pe traficanții care au obligat zeci de copii să cerșească, să vândă flori sau să spele parbrize în intersecții din centrul Bucureștiului. Anchetatorii erau pe urma traficanților de mai mult timp, iar joi i-au prins în urma a cinci percheziții făcute în București și în Jilava, județul Ilfov.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au probe că, din 2021, când a fost constituită gruparea, zeci de copii au fost puși să muncească forțat și să cerșească.  

Copiii erau duși zilnic cu mașina, din casa din Jilava unde erau ținuți de traficanți, în mai multe zone din București, unde erau puși să meargă la șoferii staționați la semafoare și să le vândă flori sau să se ofere să le spele parbrizele, în schimbul unor sume mici, banii adunați ajungând la membrii grupării. 

”În perioada ianuarie – mai 2022, membrii grupului infracțional organizat, profitând de imposibilitatea de a-și exprima voința și de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau persoanele vătămate minore, le-ar fi transportat zilnic, cu autoturismele pe care le dețineau, din comuna Jilava, județul Ilfov, în diferite zone din municipiul București (Timpuri Noi, Splaiul Unirii, Nerva Traian, Baba Novac, Mihai Bravu, Dristor și Eroilor), unde le-ar fi supus la executarea unei munci în mod forțat (timp de 10-12 ore pe zi, indiferent de condițiile meteorologice), obligându-le să vândă buchete de flori șoferilor staționați la semafoare sau să ofere contra unei sume modice de bani servicii de curățare a parbrizului”, potrivit DIICOT. 

La cine ajung banii dați copiilor care cerșesc în București

Mai mult, traficanții care le trimiteau pe fete să cerșească le scriau pe cartonaje mesaje emoționante și le dădeau păpuși care imitau un nou-născut, pentru a obține astfel bani de la trecătorii impresionați de situația lor.  

”De asemenea, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acestora, patru dintre victimele minore ar fi fost obligate să întrețină acte sexuale, în perioada decembrie 2021 – mai 2022”, au precizat anchetatorii. 

Membrii grupării au reușit astfel să obțină constant diverse sume de bani. La percheziții, polițiștii au găsit 63.000 de lei. 

Zece persoane care ar fi exploatat copiii sunt audiate la sediul DIICOT – Structura Centrală. La finalul audierilor, procurorii vor decide cine va fi pus sub acuzare și dacă traficanții vor fi reținuți.  

Urmăriți Impact.ro și pe