Zacuscă de vinete ca la bunica. Ce ingrediente trebuie să folosești pentru un gust ca în copilărie

Emanuela Pană 19.05.2022, 16:53
Zacuscă de vinete ca la bunica. Ce ingrediente trebuie să folosești pentru un gust ca în copilărie

Zacuscă de vinete ca la bunica, ce ingrediente secrete trebuie să folosești. În prezent, pe rafturile magazinelor există numeroase variante și sortimente de zacuscă, de la cea cu vinete, la cea cu trufe, fasole sau pește, însă rețeta tradițională, cea pe care o făcea bunica acasă, rămâne cea mai gustoasă. Preparată din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, zacusca se numără printre conservele care nu lipsesc din cămara de iarnă. Descoperă în rândurile de mai jos secretele pentru o zacuscă de vinete ca la bunica. Află ce ingredient trebuie să folosești pentru un rezultat ca la carte.

Zacuscă de vinete ca la bunica, cu ingrediente simple și accesibile 

Zacusca de vinete ca la bunica este și va rămâne pentru mulți dintre noi una dintre cele mai apetisante mâncăruri, amintindu-ne cu drag de copilărie, când lumea era mai simplă și mai fericită.

Zacusca de vinete ca la bunica
Zacusca de vinete ca la bunica

Deși gustul, textura și aroma acestui preparat ne îmbie pe mulți, procesul de preparare a zacuscăi nu este chiar atât de simplu. Prin urmare, nu e de mirare că mulți dau iama în magazine și supermarketuri – unde găsesc o mulțime de sortimente. Gustul copilăriei nu se găsește însă la raft, fapt pentru care tot efortul depus în prepararea acestei minunății merită cu vârf și îndesat.

Cea mai migăloasă parte în pregătirea zacuscăi este coptul legumelor, dar gospodinele care vor să mențină tradiția moștenită de la bunica vor alege să o facă în casă. Un mic secret transmis din generație în generație are legătură cu cantitatea: cu cât faci mai puțină, cu atât e mai gustoasă.

De unde provine zacusca

Conform tradiției românești, unele familii obișnuiesc să prepare zacusca după recolta de toamnă, după care o conservă în borcane sterilizate pentru iarnă. Zacusca este un preparat întâlnit în mai multe țări din Balcani, însă puțini au fost curioși să afle de unde provine.

De unde provine zacusca
De unde provine zacusca

Ei bine, unele surse susțin că zacusca ar fi originară din Armenia, în timp ce altele spun acest preparat provine din Georgia, de unde a pătruns mai întâi în Moldova, iar mai apoi în Transilvania, potrivit wikipedia.org.

Zacusca poate fi preparată din diverse legume: gogoşari sau ardei roşii şi ceapă, la care se pot adăuga chiar și roșii, ciuperci, morcovi și dovlecei, alături, bineînțeles, de condimente. Zacusca se consumă în special întinsă pe pâine, fiind perfectă pentru zilele reci.

„Zacuscă“ este un cuvânt care provine din slavă, având la origine înțelesul de „gustare“ sau „aperitiv“. Rădăcina slavă a cuvântului („kus“) se traduce ca „gustos“, „delicios“ sau „a mușca“.

Ce ingrediente trebuie să folosești

După cum aminteam și mai sus, există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Astfel, avem: zacuscă de gogoșari, zacuscă de ciuperci, zacuscă de fasole, dar și zacuscă de vinete – la care ne vom opri astăzi.

Ce ingrediente trebuie sa folosesti
Ce ingrediente trebuie sa folosesti

În Bulgaria, un preparat similar se numește „luteniță“, iar o altă rețetă autentică – zacuscă cu pește – a fost creată de lipoveni. Revenind însă la zacusca de vinete după modelul bunicii, pentru a o prepara vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 kilograme de vinete coapte, curățate și scurse bine;
  • 2 kilograme de gogoșari și ardei capia copți și curățați;
  • 2 kilograme de ceapă albă;
  • 3 litri de bulion de roșii;
  • 500 de mililitri de ulei de floarea soarelui;
  • sare, după gust;
  • piper (opțional, dacă se dorește puțin picantă).

Cum se prepară:

Se coc vinetele pe tablă (tigaie veche sau cuptor), se curăță și se lasă la scurs. Se procedează la fel cu ardeii capia și gogoșarii. Se coc, se adaugă sare și se lasă să se scurgă bine. După ce ai copt și ai curățat vinetele, ardeii și gogoșarii, se pregătește bulionul sau sucul de roșii.

Cum se prepara zacusca
Cum se prepara zacusca ca la bunica

Se toacă mărunt ceapa cu ajutorul unui robot de bucătărie sau în mașina de tocat carne. Se încinge bine uleiul într-un ceaun mare, se adaugă ceapa și se lasă la călit, amestecând periodic. După aproximativ 15 minute, se adaugă sucul de roșii sau bulionul bio. Se lasă la fiert încă 15 minute, amestecând din când în când.

Între timp, se dau vinetele și ardeii prin robot sau mașina de tocat carne. Se toarnă puțin ulei, vinetele și ardeii într-un ceaun de dimensiuni mai mici sau într-o tigaie adâncă și se lasă la călit alte circa 15 minute.

Se toarnă amestecul de vinete și ardei în ceaunul cu ceapă și bulion. Se amestecă bine, se potrivește de sare, iar când începe să fiarbă, se dă focul la minim și se lasă vreo 2-3 ore la fiert, amestecând periodic.

În timp ce zacusca fierbe, vei observa că aceasta își schimbă textura, culoarea și, bineînțeles, gustul. Pentru un rezultat demn de cămara bunicii, zacusca trebuie să fiarbă cât mai bine. Vei ști că este gata când va deveni lucioasă, iar uleiul se va aduna la suprafață. Se toarnă conținutul fierbinte în borcane curate și uscate din timp.

Borcanele se sterilizează la cuptor, la temperatura de 120 de grade Celsius, pentru 20 de minute. După cum s-a putut observa, în acest material v-am propus o rețetă de zacuscă sănătoasă, bio, fără conservanți chimici, fapt pentru care una dintre măsurile cele mai eficiente pentru reușita conservelor este sterilizarea borcanelor și a capacelor folosite.

Zacuscă fără ulei

Zacusca este un aliment extrem de gustos și potrivit pentru orice anotimp, în special toamna, dar, de ce nu, și vara?! Pentru unele persoane însă, zacusca clasică prezintă o problemă: are ulei prăjit din plin. Acum, în funcție de rețete, acest preparat poate conține o cantitate mai mică sau mai mare de ulei prăjit, însă ulei fiert tot conține.

Cum faci zacusca de vinete fara ulei
Cum faci zacusca de vinete fara ulei

Există însă o soluție simplă la această problemă, astfel încât și cei care au de respectat un regim alimentar să se poată bucura de gustul zacuscăi. Fără a mai lungi vorba, trucul rețetei de zacuscă fără ulei este călirea cepei în zeama de la ardei. Cu alte cuvinte, ceapa nu se mai prăjește în ulei, ci se pune în tigaie sau ceaun și se adaugă peste zeamă de ardei, în care va fierbe/se va înnăbuși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...