WTA acuză China de mușamalizarea cazului Peng Shuai, tenismena dispărută de aproape două săptămâni. „Nu face altceva decât să ridice și mai multe suspiciuni”

Beatrice Dumitru 18.11.2021, 17:59
WTA acuză China de mușamalizarea cazului Peng Shuai, tenismena dispărută de aproape două săptămâni. „Nu face altceva decât să ridice și mai multe suspiciuni”

Jucătoarea de tenis Peng Shuai a dispărut de aproape două săptămâni și de atunci nimeni nu mai știe nimic de ea. S-a întâmplat după ce sportiva a făcut acuzații de agresiune sexuală împotriva unui înalt oficial al guvernului chinez. Ca răspuns, presa de stat din China a lansat un email atribuit jucătoarei de tenis.

Ce scrie în emailul atribuit lui Peng Shuai

Peng Shuai a povestit pe o rețea de socializare că fostul viceptremier al Chinei, Zhang Gaoli, în vârstă de 75 de ani, a obligat-o să întrețină relații sexuale în 2018, când s-a retras din viața politică. Tenismena a mai precizat că Zhang Gaoli și soția acestuia au invitat-o la o cină, unde ar fi fost agresată sexual. Postarea a fost ștearsă după numai 20 de minute, iar Peng Shuai nu a mai fost văzută sau auzită de atunci.

Pentru a înăbuși scandalul, o publicație finanțată de statul chinez, CGTN, a publicat un email, despre care susține că îi aparține lui Peng Shuai. În mesaj, sportiva spune că nu este dispărută, că este în siguranță și că totul este în regulă cu ea.

„În legătură cu știrile care au fost publicate pe site-ul oficial WTA, conținutul lor nu a fost confirmat sau verificat de mine și a fost publicat fără consimțământul meu. Știrea care include o acuzație de abuz sexual nu e adevărată. Nu am dispărut și nu sunt în pericol. În tot acest timp, m-am odihnit acasă și totul e în regulă. Vă mulțumesc pentru grija voastră”, scrie în presupusul email transmis de Peng Shuai.

WTA acuză China de mușamalizarea cazului Peng Shuai. „Nu fac altceva decât să ridice și mai multe suspiciuni”
Peng Shuai este dispărută de aproape două săptămâni.

Steve Simon, președintele WTA, a spus că mesajul „nu face decât să ridice și mai multe semne de întrebare cu privire la siguranța lui Peng Shuai”, notează CNN.

Îmi este greu să cred că Peng Shuai a scris de fapt e-mailul pe care l-am primit sau că ar crede ce i se atribuie în acest mesaj. WTA și restul lumii au nevoie de dovezi clare și verificabile că ea este în siguranță”, a afirmat Steve Simon.

China ar pute rămâne fără niciun turneu de tenis în 2022

În acest context, WTA avertizează că va anula toate cele zece turnee din 2022, programate în China, dacă nu se va putea lua legătura cu Peng Shuai în următoarele zile. La începutul acestei săptămâni, liderul clasamentului ATP, Novak Djokovic, a spus că speră că Peng Shuai este în regulă, adăugând că a fost șocat de această întâmplare.

Peng Shuai (35 ani) ocupă locul 129 WTA. Ea a fost lider mondial în proba de dublu și locul 14 în lume, fiind câștigătoare a două turnee de Grand Slam.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...