WTA a sabotat-o pe Simona Halep în cazul dopajului? Informația care răstoarnă complet ceea ce știam

Stan Filon 21.02.2023, 13:06
WTA a sabotat-o pe Simona Halep în cazul dopajului? Informația care răstoarnă complet ceea ce știam

Mulți fani ai Simonei Halep se vor întreba dacă nu cumva WTA a sabotat-o pe jucătoarea lor preferată de tenis, dupăce vor citi informațiile de mai jos. Sportiva din România a făcut o cerere specială către forul din tenis pentru o derogare, însă nu i-a fost aprobată.

WTA a sabotat-o pe Simona Halep în cazul dopajului?

Așadar, se pare că WTA i-a cam pus bețe-n roate Simonei Halep. Cel puțin așa reiese din informațiile publicate de prosport.ro, care a aflat că Simona Halep a solicitat WTA, în a doua parte a lunii iulie 2022, aprobarea excepției de uz terapeutic (TUE) pentru o afecșiune de care suferea de ani de zile.

După semifinala pierdută, la 9 iulie, cu Elena Rybakina la Wimbledon, Simona Halep și-a luat vacanță și a mers în Grecia cu soțul său, Toni Iuruc. După sejurul pe insula Mykonos din Marea Egee, Simona a solicitat WTA aprobarea excepției de uz terapeutic (TUE) pentru sinuzită, inflamație severă a mucoasei care căptușește sinusurile (cavitățile) paranazale și fosele nazale. Specialiștii i-au atras atenția sportivei că o agravare a afecțiunii respective risca o complicație gravă dată fiind localizarea sinusurilor în vecinătatea unor elemente vitale ale cutiei craniene: creier, orbită, meninge.

WTA a sabotat-o pe Simona Halep in cazul dopajului
WTA a sabotat-o pe Simona Halep in cazul dopajului

Demersurile făcute de Simona Halep la WTA

Sportiva avea o predispoziție la dezvoltarea sinuzitei prin prezența unor probleme anatomice (n.red. de regulă deviația de sept, rinita cronică, hipertrofia vegetațiilor adenoide-polipii, etc) dar și a mediului climatic frecvent schimbat (umed, uscat, temperatură) impus de turneele jucate în aer liber sau în sală.

Disperată de această problemă medicală, Simona Halep a încercat să trateze afecțiunea fără operație. În acest sens, sportiva din România a solicitat WTA acceptul folosirii unui tratatment medicamentos în perioada precompetițională. Mai exact, în săptămâna dinaintea debutului circuitului nord-american de vară unde românca avea programate turnee la Washington, Toronto, Cincinnati și US Open, ultim Grand Slam al sezonului 2022.

În cazul concret al lui Halep, diagnosticată cu „sinuzită”, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) impune aprobarea, prin intermediul WTA (Asociația Jucătoarelor de Tenis Profesioniste), utilizării unor medicamente care conțin substanțe interzise ca PSEUDOEPHEDRINA (decongestionante topice și orale, comprimate filmate), GLUCOCORTICOIDZI (cortizol, corticosteron, cortizon, prednisol).

Răspunsul WTA s-a lăsat așteptat

În ciuda demersurilor Simonei care a aplicat pentru TUE, Departamentul Medical al WTA, condus de Dr. Jennifer Maynard (Chief Medical Advisor), a întârziat să dea acceptul “Excepției de Uz Terapeutic” astfel că Halep nu a mai apucat să trateze sinuzita în perioada dinaintea circuitului nord-american și a zburat, bolnavă, la 28 iulie, spre capitala Statelor Unite ale Americii!

La turneul de la Washington, cu aprobarea WTA și sub medicamentație specifică tratamentului sinuzitei pe care Agenția Mondială Anti-Doping” (WADA) le acceptă, Halep a fost nevoită să abandoneze la set pierdut și 0-2 cu Anna Kalinskaya din cauza „sinuzitei, epuizării termice și șocului caloric” cauzate de temperaturile de 34 de grade Celsius înregistrate la ora partidei.

Prosport a dezvăluit că, în fotografia în care a fost surpinsă la Washington, Simona utilizează un decongestionant nazal (fenilefrină, oxymetazolină și xylometazolină) în condițiile în care „pseudoefedrina este interzisă în competiție atunci când concentrația sa în urină este mai mare de 150 micrograme per mililitru”, conform listei interzise WADA.

Imediat ce a abandonat la Washington, Halep a zburat la Toronto, unde a cucerit titlul Open-ului Canadei și a revenit între cele mai bune 10 jucătoare ale lumii la. Efectele secundare ale tratamentului contra sinuzitei (nivel hidroaeric, opacifierea sinusurilor maxilare, frontale sau sfenoidale) au influențat și abandonul Simonei, câteva zile mai târziu, la Cincinnati: în urma efortului fizic uriaș făcut continuu timp de o săptămână în care a câștigat cinci meciuri la rând la Toronto, a acuzat dureri la piciorul stâng.

Problemele de sănătate au făcut-o pe Simona Halep să recurgă la intervenția chirurgicală

Trei zile mai târziu, imediat după partida programată la 29 august în primul tur de la Flushing Meadows, pierdută cu Daria Snegur, Simona a fost depistată pozitiv cu Roxadusat, medicament folosit pentru a trata anemia asociată cu o boală cronică de rinichi. Două săptămâni după testul anti-doping de la New York, pe care nu știa că l-a picat, Halep s-a operat la nas.

„Când am pierdut la US Open, am realizat că sunt epuizată din punct de vedere mental. Având probleme cu respirația de mulți ani, care s-au înrăutățit, am decis să urmez sfatul medicului și să fac operația necesară. Nu am putut să fac operația la nas mai devreme pentru că nu am avut liberă o perioadă de trei luni pentru recuperare. Tenisul a fost prioritatea în viața mea. Însă acum am simțit că e timpul potrivit să fac ceva pentru mine. De aceea am ales și operația estetică. Și pe aceea am vrut să o fac de multă vreme, pentru că nu îmi plăcea deloc nasul meu. Am făcut-o și am rezolvat atât partea funcțională, cât și pe cea estetică” a explicat Halep necesitatea stringentă a intervenției chirurgicale. Acum, sportiva din România se pregătește să își dovedească nevinoăția în instanță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...