WonderFest, festivalul inedit pentru copii și tineret de la Constanța. Citatul Laviniei Șandru și secretul povestit pe scenă de Mircea Diaconu

Badea Violeta 20.09.2022, 18:17

Festivalul Internaţional al Filmului pentru Copii şi Tineret, WonderFest, se desfăşoară între 19 și 23 septembrie, la Constanţa, mai exact la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Președinta evenimentului, Lavinia Șandru, a promis cinci zile magice de festival și ulterior a rostit un citat de-al lui Albert Einstein. Iată cum i-a cucerit jurnalista pe constănțeni și secretul povestit pe scenă de Mircea Diaconu!

A început Festivalul Internaţional al Filmului pentru Copii şi Tineret „WonderFest”

Luni, pe data de 19 septembrie, a fost prima zi a Festivalului Internaţional al Filmului pentru Copii şi Tineret, WonderFest. Potrivit organizatorilor, publicul are acces gratuit pe toată durata evenimentului, adică până vineri, 23 septembrie.

Este important de precizat că intrarea este gratuită, atât la filme de lung metraj, cât și la cele de scurt metraj sau de animație. De asemenea, oamenii nu trebuie să achiziționeze bilete nici pentru ateliere sau concerte.

Festivalul WonderFest, al Filmului pentru Copii și Tineret, stă sub semnul educației pentru artă și pentru o viață socială lipsită de agresivitate.

A fost, de asemenea, anunțat și un concurs de creație de film, secțiune intitulată Snapshots, în cadrul căreia micuții sunt invitați să transmită organizatorilor filme realizate de ei, cu ajutorul doar al telefonului sau al tabletelor, cu tematica „Minunea Albastră”.

Wonderfest 7
Wonderfest a debutat luni, 19 septembrie

Lavinia Șandru l-a citat pe Albert Einstein

În cadrul Galei de deschidere a WonderFest, președinta festivalului Lavinia Șandru, a promis publicului cinci zile magice. Ea l-a citat pe celebrul fizician Albert Einstein, care spunea că poți alege să trăiești în două feluri: să crezi că nu există magie sau să crezi ca totul e magie.

Pe scenă a urcat, de asemenea, și președintele juriului profesioniștilor în cimenatografie, actorul Mircea Diaconu. Acesta a fost primit cu aplauze furtunoase de copiii prezenți în sală.

Mircea Diaconu a povestit că toată copilăria sa i-a invidiat pe locuitorii Constanței pentru că avea tot timpul acces la mare. Pe lângă juriul profesioniștilor, WondeFest beneficiază și de jurizarea a 100 de elevi din Municipiul Constanța, care va acorda Marele Premiu WondeFest.

Totodată, Ana Maria Vătămanu, președinta Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, a apărut în fața copiilor și le-a mulțumit, încurajându-i să-și dezvolte creativitatea, începând chiar prin participarea la concursul Snapshots.

„Vom spune mereu prezent la astfel de activități, care oferă copiilor și tinerilor perspective de dezvoltare, prin artă și cultură, întrucât acestea sunt baza pe care se poate construi solid o viață de succes”, a spus Ana Maria Vătămanu.

La rândul său, viceprimarul Municipiului Constanța, Ionuț Rusu, a spus participanților WonderFest că orașul Constanța le aparține, așa cum și viitorul le aparține.

„Nu vă lăsați influențați, urmați-vă întotdeauna visul! Viitorul este al vostru! Fiți copiii extraordinari cu care noi toți să ne mândrim!”, a spus oficialul.

„Participarea tinerilor la viaţa culturală este deosebit de importantă”

La eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. Acesta a urcat pe scenă și a vorbit despre importanța unei bogate oferte culturale, atractive pentru tineri, ce trebuie să existe în spaţiul public.

„Participarea tinerilor la viaţa culturală este deosebit de importantă pentru o educaţie solidă şi o formare sănătoasă, care să îi ajute să îşi dezvolte potenţialul creativ.

WonderFest este un proiect care se adresează celor mai mici dintre tineri, copiilor, care, pe lângă vizionarea gratuită a peliculelor destinate acestora şi-a propus şi dezvoltarea creativităţii celor mici, prin organizarea unui concurs de scurtmetraje.

Voi susţine mereu astfel de proiecte, în special pe cele care au ca obiectiv atragerea tinerilor către adevăratele valori culturale. Tocmai din acest motiv, instituţia pe care o conduc s-a axat în acest an pe crearea și finanţarea a mai multor proiecte culturale, dedicate tinerilor”, a declarat luni, în debutul evenimentului, Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

WonderFestt prezintă opt filme în concurs, produse în ultimii doi ani. Acestea au ca tematică vârsta copilăriei, cu povești deosebite, cu rol de
introspecție asupra privitorilor.

În ultima zi a Festivalului WonderFest va avea loc un concert de muzică folk. Magda Pușkaș, Andrei Păunescu, Mihai Napu, Vanghele Gogu,
Ioan Onișor se numără printre artiștii care vor urca pe scenă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...