Vremurile când Dacia vindea mașini accesibile s-au dus: cel mai ieftin Logan are un preț de pornire de la 13.400 de euro

Bogdan Bârliga 20.06.2022, 10:20
Vremurile când Dacia vindea mașini accesibile s-au dus: cel mai ieftin Logan are un preț de pornire de la 13.400 de euro

Pandemia de Covid 19, criza generată de lipsa componentelor și războiul din Ucraina au perturbat total la nivel global industria auto.

Pe lângă termenele foarte lungi de livrare pentru o mașină nouă la acest moment cine vrea să cumpere un autoturism trebuie să bage adânc mâna în buzunar.

Cât costă cel mai ieftin model Dacia Logan

Dacă înainte de 2019 puteai să cumperi o Dacia Logan în echiparea de bază cu aproximativ 10.000 de euro în momentul de față prețul începe de la 13.400 de euro.

Vremurile când Dacia vindea mașini accesibile s-au dus: cel mai ieftin Logan are un preț de pornire de la 13.400 de euro

Pentru acești bani primim un model Dacia Logan cu echiparea Expression și motorizarea TCe90, iar în dotarea standard avem aer condiționat manual, geamuri electrice doar pentru portierele față, radio plus ecran de 8 inch, cruise control, proiectoare de ceață sau senzori acustici spate pentru asistența la parcare.

Ceva mai ieftin prin Programul Rabla

Prin Programul Rabla 2022 prețul unui Logan nou cu echiparea menționată mai sus începe de la 10.300 de euro, dar trebuie să reținem că această sumă a fost obținută prin scăderea din valoarea standard a contravalorii primelor de casare și eco-bonusurilor pentru modelul Logan Expression TCe 90 în valoare maximă totală de 2400 Euro (calculat la cursul 1 euro/5 lei) și a reducerii de 400 Euro (cu TVA) aferente campaniei promoționale desfășurată de Dacia Finance.

Și Dacia Spring e mai scumpă

La momentul lansării pe piață în luna martie a anului trecut un model Dacia Spring cu echiparea Comfort Plus avea un preț de pornire de la 18.100 de euro.

Cei care și-au dorit primul model electric de la Dacia și nu l-au comandat în prima parte a anului trecut au aflat în luna noiembrie 2021 că prețul crescut cu 1000 de euro.

Dacia Spring cu echiparea Comfort Plus putea fi comandată la finalul anului trecut în România cu 19.100 de euro.

Modelul electric cu sigla Dacia produs în China poate fi cumpărat acum fără bonusurile acordate prin Programul Rabla Plus cu 21.400 de euro.

Termene foarte lungi de livrare

Uzina Dacia de la Mioveni și-a oprit de mai multe ori activitatea din cauza crizei generate de lipsa de componente și din acest motiv în unele cazuri termenele de livrare pentru mașinile noi au început să fie tot mai mari.

Cel mai mare producător auto din România nu e singurul aflat în această situație pentru că lipsa de semiconductori a afectat toată industria auto.

Spre exemplu o parte dintre clienții Mercedes-Benz își vor primi mașinile comandate cu o întârziere de până la doi ani.

Anul trecut Mercedes-Benz a livrat 41.174 de unități Clasa G și nu a reușit să onoreze toate comenzile primite. Compania germană a fost luată prin surprindere de numărul foarte mare de comenzi pentru acest model 4×4 și are probleme serioase cu lanțul de aprovizionare.

Aceste probleme au determinat compania germană să recurgă la măsuri radicale: au fost suspendate temporar comenzile pentru gama Mercedes-Benz Clasa G.

Compania germană vrea să onoreze comenzile curente cu termen de livrare până în anul 2024 și în funcție de evoluția situației poate decidă se redeschidă listele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...