Vremea trece de la o extremă la alta în România. Meteorologii au emis o atenționare cod galben de ploi. E pericol de inundații

Andra Daoud 26.09.2022, 23:12
Vremea trece de la o extremă la alta în România. Meteorologii au emis o atenționare cod galben de ploi. E pericol de inundații

Vremea se schimbă de la o zi la alta și, după ce fuseseră anunțate temperaturi specifice verii, Administrația Națională de Meteorolgie a emis luni o atenționare cod galben de ploi, valabilă până marți. Ce județe sunt vizate și la ce să ne așteptăm din partea vremii în zilele următoare. Meteorologii avertizează că este posibil să avem de-a face cu inundații.

Cod galben de ploi, valabil în mai multe județe

ANM a emis o avertizare cod galben de ploi, valabilă de luni, 26 septembrie, ora 18:00, până marți, 27 septembrie, ora 22:00. Local în Maramureș, Banat, partea montană a Olteniei, Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali vor fi averse însoțite de descărcări electrice. Local și mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 25-30 de litri pe metru pătrat. Pe arii restrânse, cantitățile de apă vor fi de 40-50 litri pe metru pătrat.

Codul galben de ploi este valabil în următoarele județe: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea. Marți după-amiază, în centrul și sud-vestul țării, iar spre seară și noaptea și în sud și sud-est, se va manifesta instabilitatea atmosferică.

Vremea trece de la o extrema la alta in Romania. Meteorologii au emis o atentionare cod galben de ploi. Ce judete sunt vizate
Mai multe judete se afla sub cod galben de ploi

Pericol de inundații pe 11 râuri din țară

Cantitățile de apă însemnate care vor cădea pot duce la inundații. Meteorologii au anunțat că sunt vizate de inundații râurile din următoarele bazine hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin).

„Acest aspect termic va fi de interes pe tot parcursul săptămânii, când ziua de marţi va aduce temperaturi de 29-30 de grade în sud-estul Munteniei sau în vestul Dobrogei. Trebuie să menționam şi perioadele de instabilitate, pentru că pe fondul încălzirii vom consemna şi averse torenţiale în partea de nord, nord-vest, centrul ţării, acolo unde cantitățile de apă pot depăși izolat 10-15 litri/mp, cu descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Până atunci, să ne bucurăm de întoarcerea anotimpului de vară”, spunea sâmbătă, Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe