Vremea se înrăutățește brusc. Cod galben de ultimă oră, emis de ANM, ce zone sunt vizate

Andrei Simion 12.03.2023, 13:31
Vremea se înrăutățește brusc. Cod galben de ultimă oră, emis de ANM, ce zone sunt vizate

Vremea se înrăutățește brusc în unele zone ale țării. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben. Sunt vizate mai multe județe.

Cod galben în țară. Zonele vizate

Atenționarea de Cod galben este valabilă duminică, în intervalul orar 4:00 – 15:00, în localități din județele: Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dobrogea.

„Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei cu viteze de 55…70 km/h, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură cu rafale de peste 70…90 km/h”, a transmis ANM.

Harta publicata de ANM
Harta publicata de ANM

Ce se va întâmpla cu vremea până la Paște

Directorul ANM Florinela Georgescu a spus că după o perioadă în care au fost înregistrate temperaturi mult prea mari  față de cele normale în țară va urma o scădere a lor, până la cele specifice acestei perioade a anului.

„Nu ceea ce am avut în ultimele zile este normal, ci mai degrabă regimul termic pe care îl vom avea în săptămâna viitoare. Aceasta înseamnă că, cu variații de la o regiune la alta, de la o zi la alta, maximele termice se vor încadra între 10 si 15 grade. Va fi o vreme destul de schimbătoare și cu scurte episoade cu precipitații slabe, însă și cu episoade cu ceva intensificări ale vântului.

Doar că intensificările vântului se vor simți mai ales în weekend, în toate regiunile țării, dar în special în zonele montane cele mai înalte, unde va putea depăși la rafală 100-110 kilometri pe oră. Tot la munte și tot în weekend este posibil ca, trecător, în zona cea mai înaltă să mai ningă”, a spus meteorologul, la România TV.

Cum va fi vremea de Paște

Directorul ANM Florinela Georgescu a spus că din indicațiile pe care le au meteorologii până acum, temperaturile de Paște vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, iar regimul precipitațiilor va fi mai degrabă deficitar.

„Adică să fie o vreme plăcută din punct de vedere termic, normală pentru a doua jumătate a lunii aprilie, precipitații care ar putea să lipsească. Primăvara este un anotimp capricios și atunci este foarte greu de spus că în toată perioada de sărbătoare precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire. Dar nu există deocamdată semnalul unui episod cu ploi foarte puternice”, a spus specialista ANM.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe